Аграріям Тернопільщини можуть повернути пільги на оподаткування (фото, відео)

Спеціальний режим оподаткування ПДВ вимагають повернути аграрії. Близько 10-ти тисяч представників сільського господарства 16 березня під стінами Парламенту отримали першу перемогу в цій боротьбі.

Під тиском протестувальників Податковий комітет таки пропустив на розгляд наступної сесії Верховної Ради законопроект щодо змін передноворічних законів проти аграріїв.

- Ми приїхали, щоб домогтися повернення старої системи оподаткування, - каже завідувач фермою на ПАП «Дзвін» (Чортківський район с. Звиняч) Петро Безушко. - Жоден бізнесмен не вестиме збиткового бізнесу. А ми маємо ситуацію, коли долар зріс, а ціни залишили ті ж. Наприклад, молоко так і коштує 6 гривень, а ціни на ресурси збільшились в рази.

У законопроекті 3851-1, який вимагають прийняти аграрії, йдеться про повернення до спеціального режиму оподаткування, а також до системи одного реєстру заявок на відшкодування ПДВ. Його між собою протестувальники називають порятунком українського села.

- Іншими словами, це відміна закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту платників податку на додану вартість, в тому числі сільськогосподарських виробників», -  пояснив керівник Тернопільської обласної організації Аграрної партії України Іван Чайківський. - Його прийняли у грудні 2015 року. Тепер ми маємо наступну систему оподаткування: для підприємств ВРХ –  це 20 % прибутку державі, свиноферм – 50%, рослинницьких підприємств – 85 %. Аграрії до того платили менше відсотків ПДВ державі, а більше коштів спрямовували на модернізацію підприємств.  У результаті – вийшли на стабільні врожаї, що дозволило конкурувати з європейськими підприємствами. Цей законопроект також відмінив єдину систему відшкодування. Сьогодні діє два реєстри. Через це середні господарства не потрапляють у реєстр на заявки відшкодування ПДВ при експорті.

Зміни системи оподаткування - не єдина вимога протестувальників. Аграрії виступають проти відміни мораторію на продаж землі як мінімум до 2017 року.

- Кілька тижнів тому Прем’єр-міністр в черговій десятихвилинці заявив про плани продажу 1 млн. га землі сільськогосподарського призначення, - зауважив заступник голови Київської обласної організації Аграрної партії України Денис Марчук. - Це повне беззаконня, адже до 2017 року  діє мораторій на продаж.  Більше того, 2017 рік – це не межа. Адже перед відкриттям ринку  слід закінчити обіг земель с/г призначення. А також чітко визначити кількість земель, яку можна продавати в одні руки.

Аграрії вбачають вирішення цього питання у відставці діючого уряду. Адже вважають зняття мораторію на продаж землі – обкраданням українського села.

- У Польщі з квітня на 5 років вводять мораторій на продаж землі,  – продовжує Денис Марчук. - Там є розуміння, що до відкриття ринку потрібні передумови. У нашому випадку землі розберуть за безцінь іноземці. А сільське господарство на даний час – єдина галузь, що дає великі надходження до бюджету. Це 40 млрд. гривень. Ми не говоримо про роки для відкриття ринку, а про систему напрацювань. Ринок можна відкрити і за рік, а можна – і за 10 років.

Аграрії додають, що не отримують ні дотацій від держави, ні кредитів. Тому купити землі будуть не в змозі.

- Грудневі закони є злочинними по відношенню до аграріїв та й українців загалом, - додав Іван Чайківський. – На даний час діє Страйковий комітет щодо вирішення цих питань. Ми готові йти до кінця.

Податковий комітет після тривалого засідання близько 18 години 16 березня таки повідомив про позитивний для аграрії результат. Протестувальники запевнили, що контролюватимуть процес аж до прийняття законопроекту депутатами на сесії.

- Ми готові стояти довго - до остаточної перемоги, - сказав після завершення акції аграрій із Тернопільщини Петро Безушко. - Приїдемо знову в будь-який час, коли буде потрібно.

Катерина БОЙКО

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео