В Івано-Франківську «Прогуділа хуртовина» з Тернопільщини

Прикарпатська піаністка презентувала збірник вокальних творів на слова Богдана Лепкого.

   В Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Івана Франка презентовано збірник вокальних творів Євгенії Біркової «Прогуділа хуртовина» на слова Богдана Лепкого (редактор-упорядник Дарія Лесик). Модератором заходу виступила доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри академічного та естрадного співу Ганна Карась. Вона представила присутнім авторку науково-методичного посібника, повідомляють «Бережани та Бережанщина».

    Презентований навчально-методичний збірник вміщує вокальні твори для жіночого голосу в супроводі фортепіано. Авторка запропонувала  шанувальникам музичного мистецтва ще одне прочитання поезії визначного українського письменника, чия творчість довгі роки замовчувалася. Та ці вірші не втратили своєї актуальності і сьогодні, адже у них звучить безмежна любов до рідного краю, віра у незалежність і світле майбуття України. Євгенія Біркова вибрала дуже змістовні та емоційно багаті тексти Богдана Лепкого, які легко лягають на музику.

   Присутні на презентації мали змогу насолоджуватися музичними творами на слова Богдана Лепкого у виконанні заслуженої артистки України доцента Ольги Молодій, солістки народного аматорського хору «Просвіта» м. Бережани Лілії Слободної, лауреата міжнародного конкурсу ім. І. Б. Веселовського вокального колективу «Ладо» у складі Лідії Курбанової, Людмили Обух, Христини Пинчук, Ірини Яців, та студентів Оксани Савчук, Андрія Галавая, Марії Санкович, Василя Дмитерчука. На імпрезі також звучали поезії Богдана Лепкого. Видання стало продовженням збірника хорових творів «Ми віримо» на слова Богдана Лепкого, який Є. Біркова спільно з музеєм Б. Лепкого видали у 2012 р. до 140-ї річниці від дня народження письменника.

  Довідка «ТЕРЕНу». Біркова Євгенія Миколаївна  (1956 р.н.) -  старший викладач кафедри музикознавства та методики музичного виховання Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника. Закінчила Львівську державну консерваторію ім. М.Лисенка за спеціальністю «Фортепіано» (1981). З 1981 - викладач кафедри історії, теорії і гри на музичних інструментах музичного факультету Івано-Франківського державного педагогічного інституту, старший викладач кафедри інструментального мистецтва (2004), концертний виконавець, автор наукових статей і навчально-методичних рекомендацій   педагогам, програм з основного інструмента «Фортепіано» для студентів музичного факультету. Веде систематичну концертно-просвітницьку діяльність на теренах Галичини.

Як член Европейської Асоціації педагогів-піаністів Є. Біркова розробила і провела цикл лекцій-концертів, присвячених відомим українським композиторам, виконавцям і педагогам фортепіанного мистецтва. Євгенія Михайлівна організувала жіночий камерний хор «Глорія» при церкві Пресвятої Трійці у м. Бережани. Хор бере участь у літургіях храмів Києва, Львова, Івано-Франківська, Бережан та ін. Вона є автором багатьох хорових і вокальних творів, зокрема, їй належать збірки вокально-хорових творів «Пісенний сад Маркіяна», «Квітка любові», «Ми віримо», монографія «Микола Бездільний: творчий портрет».

Орест Сарматський

Фото: Бережанська ЦБС

 

Вибір читачів за тиждень

Відео