Об’єднані громади Тернопілля отримають обіцяні мільйони

Розподіл субвенції об’єднаним громадам на формування інфраструктури у 2016 році нарешті погодив бюджетний комітет Верховної Ради. Отже, 26 громад Тернопілля точно отримають на свої потреби обіцяні мільйони. 

«Терен» ще у січні повідомив, що перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода запевнив керівництво краю у фінансовій допомозі нашим громадам (читайтеТУТ ). Але досі це були – лише слова. Проте результат засідання бюджетного комітету 14 квітня підтвердив наміри Києва.  
-  Аби субвенцію використовували ефективно, у Мінрегіоні створять комісію, яка аналізуватиме розроблені об’єднаними громадами проекти із правом їх погодження або відправлення на доопрацювання, - уточнив директор Департаменту з питань місцевого самоврядування і територіальної організації влади Мінрегіону України Сергій Шаршов. 
До комісії увійдуть представники центральних органів виконавчої влади, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, провідні вітчизняні експерти, повідомили у прес-службі Мінрегіону.
До слова, субвенцію розподілили між 159 об’єднаними громадами, створеними в Україні: від 957 тисяч - для найменшої об’єднаної громади до 23,2 млн. грн - для найбільшої. Розподіл субвенції здійснювали за формулою: чим більша кількість жителів і площа території об’єднаної громади, тим більший обсяг субвенції. 
Нагадаємо, на Тернопіллі зараз – найбільше об’єднаних громад, тож із державного бюджету очікують субвенцію у 141 мільйон гривень. Для порівняння, у 2014-му вся наша область отримала близько 12 мільйонів, а торік – 99 мільйонів.
Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ
Фото із відкритих джерел
Довідка. У Держбюджеті-2016 на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад передбачили субвенцію 1 млрд. грн. Кабінет Міністрів затвердив порядок, умови та розподіл надання цих грошей 16 березня. Крім субвенції на формування інфраструктури, об’єднані громади можуть отримати гроші, подавши проекти для фінансування з Державного фонду регіонального розвитку. Ним цього року передбачили 3 млрд. грн.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео