Символічні та небезпечні знахідки 9 травня

На Тернопільщині продовжують знаходити вибухонебезпечні предмети часів Першої та Другої світових воєн.

У роки першої та другої світових воєн Тернопільщина перебувала в епіцентрі тогочасних бойових дій, тому з настанням весни, коли на полях та присадибних ділянках активізуються господарські роботи, зростає ймовірність виявлення вибухонебезпечних предметів, часів минулих воєн, яких ще чимало залишилося в землі.

Зокрема, 9 травня в Тернопільській області виявлено 3 небезпечних знахідки: в с. Почапинці Тернопільського району, у привозній землі, на подвір’ї приватного домогосподарства, місцевим жителем знайдено мінометну міну, калібром 122 мм, а в селах с. Кривчики та Киданці Збаразького району на городах приватних домогосподарств під час проведення земляних робіт люди натрапили на фугасні гранати Ф-1. Всі боєприпаси часів Другої світової війни. До місць небезпечних знахідок вирушили фахівці групи піротехнічних робіт Управління ДСНС України у Тернопільській області. Загалом з початку 2016 року вони знешкодили 271 вибухонебезпечний предмет.

Якщо ви натрапили на підозрілі предмети, що зовні нагаду боєприпаси, не торкайтеся їх. Ступінь небезпеки вибухонебезпечних знахідок можуть визначити лише професійні піротехніки. Саме вони й приймають рішення про подальшу долю підозрілих предметів.

Місце, де виявлено небезпечну знахідку, варто обгородити та організувати його охорону, щоб ніхто не зміг на неї випадково наткнутися. Слід припинити будь-які сільськогосподарські чи інші роботи на цій ділянці. Про підозрілий предмет необхідно терміново повідомити підрозділ ДСНС, зателефонувавши за номером «101» (дзвінки з мобільного – безкоштовні).

Управління ДСНС України у Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео