Про розвиток громад Тернопілля треба дбати усім (фото)

Ефективність бюджетного процесу залежить від усіх її учасників. Однаково значимими моментами є і планування, і встановлення та затвердження ставок, і поточне адміністрування, і контроль за повною та своєчасною сплатою належних сум податків і зборів.

Такої думки - начальник Головного управління Державної фіскальної служби (ДФС) у Тернопільській області Ігор Комендат. Він вважає, що в умовах децентралізації значно зростає роль і відповідальність органів влади і місцевого самоврядування, територіальних громад за наповнення бюджетів. Адже фінансування окремих видатків передали на місцевий рівень. Гродні із цим і обласні чиновники.

Говорили про наповнення місцевих бюджетів

Ці питання, а також основні проблемні моменти, шляхи і джерела збільшення надходжень обговорювали на нараді, що днями відбулася у Бучацькій об`єднаній державній податковій інспекції. Йшлося там і про стан виконання дохідної частини місцевих бюджетів. Найкращим критерієм оцінки роботи виконавчої влади та органів місцевого самоврядування  є зростання рівня заробітної платні, зниження рівня безробіття і покращення добробуту кожної родини, вважає голова Тернопільської обласної держадміністрації (ОДА) Степан Барна.

  • Як свідчить статистика, найбільший обсяг доходів місцевих бюджетів, що припадає на одного мешканця району, спостерігається у Тернопільському, Заліщицькому, Підволочиському, а найменший – Бучацькому і Монастириському районах, – перелічує пан Барна. – Маємо шукати додаткові ресурси і використовувати всі можливості для наповнення бюджетів.

Одним із таких ресурсів є легалізація робочих місць. Тож керівники райдержадміністрацій отримали доручення взяти на особливий контроль дане питання, особливо в період проведення операції «Урожай», що незабаром розпочнеться за ініціативою ГУ ДФС. Тему продовжив Ігор Комендат, який зазначив, що в умовах реорганізації територіальних органів ДФС шляхом укрупнення центральних офісів ОДПІ, приєднання до них відділень інших ОДПІ, важливо забезпечити якісний податковий сервіс платникам і не допустити спаду надходжень до бюджетів, особливо місцевих.

Нагадаємо, сьогодні до Бучацької ОДПІ входить 7 районів, на території яких здійснює діяльність 3620 юридичних осіб (21% від загальної чисельності по області) і 6803 – СПД фізосіб (17% від обласного показника). Докладно про ці зміни «Терен» писав ТУТ.

Активізувати повинні голови місцевих рад

  • За січень-квітень прогнозні показники надходжень до місцевих бюджетів ми виконали на 136,4% (+151,5 млн. грн. – прим.), - додає Ігор Комендат. - Базисними доходами для місцевих бюджетів нині є податок на доходи фізичних осіб (57% в загальних надходженнях), акцизний податок із роздрібного продажу (12-15%), єдиний податок (14%), майнові податки (12-15%). Тому основний акцент в роботі треба ставити на освоєння резервів саме у цих платежах.

Хоча із початку року і спостерігається значне зростання надходжень цих платежів (надходження ПДФО зросли в 1,5 раза, податку на нерухоме майно – в 2,5 раза, акцизного податку – в 1,7 раза, плати за землю – в 1,4 раза, єдиного податку – в 1,5 раза – прим.), цьому певним чином сприяли підвищення ставок податків та інфляційна складова, а резервна частина бази освоюється повільно. Про це повідомили у Відділі організації роботи Головного управління ДФС в області.

  • Одними із першочергових завдань є також легалізація тіньової зайнятості і виведення з нелегального обігу підакцизної продукції, - вважає керівник фіскальної служби Тернопільщини. - Активізувати зусилля у цих напрямах мають насамперед голови місцевих рад, адже це - доходи, які залишаються у громад.

До слова, у нашій області створили 26 об’єднаних територіальних громад. Докладно про кроки реформи із децентралізації на Тернопіллі «Терен» писав ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото, надані Відділом організації роботи Головного управління ДФС в області

Довідка. Під час проведення операції «Урожай» минулого року досягнули вагомих результатів – додатково оформили 2 211 найманих працівників, легалізували 21,5 млн. грн. виплаченого доходу. Відтак, додатково до бюджету надійшло 2,9 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, 7,5 млн. грн. єдиного соціального внеску.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео