Тернопілля: у Заліщиках роблять ставку на внутрішнього інвестора (фото)

учасники наради

Інвестиційні перспективи Тернопільщини обговорили під час розширеної наради за участі керівництва області, районів, представників структурних підрозділів обласної держадміністрації, правоохоронних органів і бізнесу.

Усі спікери переконували: працювати у цьому напрямку потрібно систематично і спільними зусиллями.

- Саме у такому форматі – представники органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, контролюючих органів і бізнесу – маємо працювати і постійно спілкуватися, - наголошує голова обласної держадміністрації Степан Барна. – Тільки тоді буде результат.

Барна
Барна

Незабаром Володимир Гройсман приїде у Тернопіль

Найбільше інвестицій з-за кордону, за його словами, наразі зосереджено на підприємствах Тернополя, тобто майже 13 млн дол. США (26%), у Зборівському – понад 12 млн дол. США (24%), Борщівському – понад 11 млн дол. США (23%) і Тернопільському районах – понад 5 млн дол. США (10%).

Діють на Тернопіллі і потужні підприємства, що налагодили співпрацю із партнерами з-за кордону і залучили прямі іноземні інвестиції або ж були засновані на правах 100%-ї власності іноземних інвесторів. Серед таких: ТОВ «Скала» (Борщівський район), ПАТ «Добра вода» (Зборівський район), ТзОВ «СЕ Борднетце Україна» (Тернопільський район», ТзОВ «Шредер» і ТзОВ «МВ Стеллар» (Тернопіль).

- Ці підприємства формують основу прикладів успішних інвестицій у Тернопілля, - вважає Степан Барна. - Загалом у регіоні працюють понад 200 підприємств із іноземними інвестиціями. Ми сприяли і будемо сприяти всім, хто зацікавлений  у розширенні свого бізнесу. Не може бути перешкод для інвестора, який хоче працювати у нашій області, ані на рівні чиновників, ані з боку контролюючих органів.

нарада
нарада

Якщо будуть такі випадки, очільник краю пообіцяв прийняти відповідні кадрові рішення. Причому не тільки на рівні області, а й Кабміну та Адміністрації Президента України.

- Я отримав на це погодження у Володимира Гройсмана, - запевняє він. – До речі, незабаром він сам приїде сюди і буде оцінювати нашу роботу. Нагадаю, саме він закликав контролюючі органи перестати тиснути на чесний бізнес.

Голова райадміністрації похвалився теплицями Фірташа

Учасники наради не лише оприлюднили попередні підсумки Міжнародного інвестиційного форуму «Тернопільщина Invest-2016», а й обговорили інвестиційні перспективи Заліщицького, Підгаєцького і Шумського районів. Адже вказані регіони мають не найкращі економічні результати.

- Заліщицький район дійсно має дуже хороше розташування, - розповідає голова Заліщицької райадміністрації Борис Шипітка. – Ми межуємо із Чернівеччиною та Івано-Франківщиною. Тобто у нас перетинаються шляхи трьох областей.

Заліщанщина – сільськогосподарський край. За словами очільника, там обробляють 26 тисяч гектарів землі. В основному там роблять ставку на овочівництво – як у приватних господарствах, та і в кооперативах.

теплиця_Фірташа2
теплиця_Фірташа2

- У нас вже працює тепличне господарство «DF Agro» (с. Синьків, власність мільярдера Дмитра Фірташа – прим.), - додає він. – Під теплицями підприємство має понад 10 га. Там використовують голландські технології. Вирощують болгарський перець, помідори, огірки, а також тюльпани. Гібридні культури дають набагато вищий урожай, ніж звичайні. Наприклад, з одного звичайного куща помідорів можна зняти до 10 кг ягід, а вони знімають від 40 до 60 кг.

теплиця_Фірташа
теплиця_Фірташа

У район зайшов ще один потужний інвестор – «Рентком-Тернопіль», зареєстрований у Заліщиках. На першому етапі він планує за 10 млн євро збудувати завод-елеватор із переробки зернових. Завершити ці роботи хочуть до 1 вересня, запевняє пан Шипітка.

- Так уже склалося, що у нашому районі – переважно внутрішні інвестиції, - додає він. – У цьому напрямку ми працюватимемо і надалі. Наступний проект стартує вже у серпні – побудова спортивного комплексу у селі Городок. Там буде і готельний комплекс, і плавальний басейн, і чотири футбольних поля. Цей комплекс зводитимуть під егідою Федерації Футболу України. Через те, що у Заліщиках – сприятливі кліматичні умови, там спортсмени зможуть тренуватися від раннього весняного періоду до пізньої осені.

Шипітка2
Шипітка2

Головний плюс для району від інвестицій – створення робочих місць. Так, «Рентком-Тернопіль» потребує лише 45 фахівців-комп’ютерників. Натомість у спортивному комплексі є 215 вакансій. До того ж, значно більше доходів надійде у місцевий бюджет. Завдяки перевиконанню, можна буде виплачувати зарплату бюджетникам.

- Після проведення Міжнародного інвестиційного форуму ми отримали пропозицію від польської організації, - додає Борис Шипітка. – Ми вже виділили першу земельну ділянку під сонячні батареї. Перші кроки із залучення в район іноземного інвестора зробили, а як далі буде – побачимо.

На нараді відбувалося ще багато цікавого. Про це «Терен» писав ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео