Будівельна мафія Тернополя далі запускає свої щупальця до зелених насаджень «Східного»?

Сквер біля "Прогресу"5. Східний

Дерева у скверику за магазином «Прогрес», що на Східному масиві у Тернополі, опинилися під загрозою винищення.

Шок – саме так можна описати стан, в якому опинилися мешканці будинків номер 1, 3 та 5, що на вулиці Лесі Українки, та будинку номер 11 на Слівенській, які поруч із продовольчим магазином «Прогрес». А побачили люди таку картину: біля окремих дерев у скверику, що між будинками, у стовбурах були просвердлені діри, в які, видно з усього, було залито якусь маслянисту рідину. Біля інших дерев, десь на висоті до метра над землею, усі стовбури були облиті теж невідомою речовиною.

Сквер біля "Прогресу"4. Східний
Сквер біля "Прогресу"4. Східний

- Це – жахіття, - сплескує руками місцева мешканка Оксана Білик. – То є  варварство! Не досить того, що навпроти «Прогресу» майже вирубали бузковий гайок, а там, де була високовольтна лінія і берізки, набудували котеджів, так ще й сюди, між будинки лізуть. Ви подивіться, що наробили – показує висвердлену у стовбурі каштана діру діаметром десь з чотири сантиметри. – Це ж би їм, в горло залити оту гидоту, нехай вже нап’ютьcя, все їм мало і мало, - каже жінка.

Сквер біля "Прогресу"2. Східний
Сквер біля "Прогресу"2. Східний

- Ми ті дерева садили ще на початку 70-х років. Засадили каштанами, кленами, ясенами, горобиною, тут дітей у візочках прогулювати вивозили, тепер внуки бігають. Ви подивіться, яке файне місце – пташки співають, прохолода, доріжки, лавочки, дитячий майданчик. Але ж де там, місце собі вподобали, вже видно і план є, то повирубували кілька дерев, ніби старі були, а то вже почали підливати різною гидотою, щоб швидше повсихали, а тоді місце зачистять під якусь будівлю, - додає один із жителів Василь Бурковський.

Сквер біля "Прогресу"3. Східний
Сквер біля "Прогресу"3. Східний

На імпровізоване зібрання збирається все більше людей. Люди не стримують епітетів на адресу тих, хто зазіхає на оцей зелений клаптик землі між будинками.

- Ось тут нещодавно ремонтували дворовий проїзд, біля будинку номер 11, що на Слівенській, так попри шумок будівельний, прийшли якісь молодики і почали намічати ділянку, десь п’ять на п’ять метрів, якраз, ось тут, де скверик. То ми підняли шум і вони пішли. А на другий день я разом із сусідками цю ділянку засадила розсадою, квітами, щоб ніхто сюди не ліз, на нашу прибудинкову території, - каже пані Люба зі згаданого будинку.

Сквер біля "Прогресу". Східний
Сквер біля "Прогресу". Східний

Найчастіше у цій спонтанній дискусії звучали слова «мафія», «мерія», згадувались й прізвища відомих в місті забудовників. Більше того, під час розмови було озвучено навіть те, що, мовляв, на певних картах міського кадастру скверика уже взагалі немає, а просто значиться ділянка без зелених насаджень – отих каштанів, кленів, ясенів та горобини, якими тутешні мешканці понад чотири десятиліття тому засаджували колишній пустир. Зійшлися на тому, що потрібно писати колективного листа у мерію, викликати екологів та представників міського управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології.

Видно з усього, жителі, обурені таким відвертим варварством  з боку тих, хто поклав око на зелений куточок в мікрорайоні «Східний», налаштовані рішуче і так просто «не здадуть» територію скверика, яку лиха рука хоче у буквальному розумінні знищити, сподіваючись, натомість, на зиск із, очевидно, майбутнього будівництва.

«ТЕРЕН» бере під контроль розвиток конфлікту у скверику біля «Прогресу» і повідомлятиме про його перебіг на своєму сайті.

Петро Овчарик

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео