Віра Олександрович

«Ми готові буквально за руку кожного інвестора водити» - Ігор Вонс

Найнижча зарплата в Україні. Одні з найгірших показників соціально-економічного розвитку. Тернопілля тривалий час було відоме саме завдяки таким «успіхам».

Чи можливо ситуацію переламати? Про чимало важливих для громади краю справ, кореспондент «Терену» поспілкувався із заступником голови, керівником апарату обласної держадміністрації (ОДА) Ігорем Вонсом. Йшлося і про результати форуму «Тернопільщина Інвест-2016» (про це «Терен» докладно писав ТУТ, ТУТ і ТУТприм.).

«Насправді – дуже багато що змінюється»

- Пане Ігоре, ще восени минулого року ви брали активну участь у виборчій кампанії. Минуло кілька місяців, і ви – із успішного бізнесмена перетворилися на чиновника високого рангу… Чи не треба було змінюватися?

- Я не змінювався. Якими у мене були переконання, погляди і бачення, такими вони і залишилися. Сталося єдине – я змінив місце роботи. Так, я нині працюю в обласній держадміністрації. Тепер, враховуючи досвід приватного підприємця, намагаюся ефективно працювати на державній службі.

- Які саме галузі ви куруєте? Який досвід здобули, перебуваючи на нинішній посаді?

- Сьогодні переді мною стоїть ряд завдань. Вони стосуються економічного напрямку діяльності ОДА. Це - різноманітні фінансові питання, а також – управління майном, приватизація і роздержавлення тощо.

Окрім того, у моїй компетенції залишається напрямок розвитку малого і середнього бізнесу та підприємств різних форм власності. Серед специфічних завдань - реалізація повноважень ОДА у галузі земельних і лісових відносин. А як керівник апарату я відповідаю за організацію роботи всіх гілок обласної держадміністрації, її структурних підрозділів. Звісно ж, доводиться вирішувати і кадрові питання. Потік інформації – дуже великий. І щоб із усіма справами розібратися, доводиться витрачати набагато більше часу, чесно вам скажу, ніж у приватному бізнесі. Навіть затрати енергії – набагато вищі.

Вонс_ф
Вонс_ф

- Але ж традиційний образ чиновника в людській уяві – зовсім інший…

- Раніше і мені видавалося, що чиновники, зокрема і в «білому домі» (у Тернополі так традиційно називають будівлю обласної ради, де ОДА орендує приміщення – прим.) пів дня п’ють каву чи чай, а о 5-й годині швиденько тікають додому. Чесно вам скажу, це – зовсім не так. Ці люди дійсно викладаються на своєму робочому місці. Проблема – в іншому. Складно оцінити результат усіх їхніх зусиль. Коли людина є вмотивованою? Коли, по-перше, отримує належну фінансову винагороду. До-друге, коли її робота є завершеною і дає конкретний результат.

На жаль, у чиновників можуть бути дійсно шалені втрати сил  і енергії, але підсумок часто від них взагалі не залежить. Іноді ми стикаємося із прогалинами у законодавстві, які можна вирішити тільки на рівні центральних органів влади. Напевно, саме тому у звичайних людей і виникає думка: «Що ж вони там сидять, якщо нічого не змінюється?». Але насправді – дуже багато що змінюється. Можливо, це відбувається не так динамічно, як би усім хотілося, але я вже пересвідчився на власному досвіді – зміни є!

Нагадаю, у мене досвіду державного службовця зовсім не було. У мене як бізнесмена були свої погляди і переконання, ставлення до кадрів. Тепер я розумію: якщо чиновникам показати, що підходи до роботи можуть бути іншими, якщо вони це відчують, то назад дороги вже не буде. Треба, щоб рух трансформувався у результат. І над цим ми працюємо.

Вонс3
Вонс3

Гостям треба показали конкретні справи, реальні підприємства

- Гадаю, тепер читачам зрозуміло, чому саме із вами ми будемо говорити про підсумки Міжнародного інвестиційного форуму «Тернопільщина Інвест-2016». Чи задоволені ви результатами цього заходу?

- Як на мене, підбивати підсумки форуму ще надто рано. Реальні результати заходу будуть відчутні, я сподіваюся, протягом цього року, а можливо, і наступного. Причому про деякі домовленості я навіть не хотів би сьогодні згадувати, аби… не зурочити.

Барна_форум
Барна_форум

Нагадаю, за останніх кілька місяців ми із головою ОДА Степаном Барною провели близько 30 зустрічей із іноземними делегаціями, а також із представниками закордонного бізнесу. Ми розповідали їм про принади нашої області, переконували, що сюди можна інвестувати кошти, створювати тут нові робочі місця. Але це все було – теоретично, у формі презентацій. Натомість форум повинен був продемонструвати практичний підхід до справи. Гостям треба було показати конкретні справи, реальні підприємства, земельні ділянки, а також проекти і напрацювання, які ми прагнемо реалізувати в нашій області, завдяки інвесторам. Ось тому, я думаю, подібних заходів на Тернопіллі ще не було.

Гост_ форуму
Гост_ форуму

- Які найцікавіші проекти там представляли гостям?

- Варто згадати, що на форумі було близько 700 учасників. Це люди із різних країн – майже 25 іноземних делегацій. Причому найбільше було гостей із Польщі, а другою за чисельністю була делегація із США. Окрім того, завітали представники Японії, Словаччини, Грузії, Узбекистану. Такої географії ми собі, в принципі, навіть уявити не могли. Було чимало представників міжнародних фондів. Якщо вони реалізовуватимуть у нас свої програми, наприклад зі створення Центрів із надання адміністративних послуг у громадах, то це – теж інвестиції. Так, це не бізнес-інвестиції, але це гроші, вкладені в нашу інфраструктуру.

Повірте, ми тільки почали «довбати цю скалу». Ви можете не повірити, але багато хто досі плутає Тернопіль із Чорнобилем… Реалії такі – за кордоном про Україну і наш край знають дуже мало. Нам зараз доводиться переконувати іноземців, що на заході – спокійно, що війна – лише на сході. Повірте, переконати людей вкладати кошти в країну, де таке відбувається, - дуже непросто…

І додам, ми не думаємо лише про міжнародного інвестора, а прагнемо залучати внутрішнього. Ми всім кажемо: «Приходьте, діліться своїм баченням, ми готові підтримувати чесний бізнес». Єдине - для внутрішнього інвестора нині не найкращий час: банківська система практично не працює, а тому отримати кредити на розвиток складно. Зате у світі є багато вільних коштів. До того ж, на нашу користь грають курсові різниці.

Гост_ форуму2
Гост_ форуму2

Багато було цікавих проектів, що стосувалися агропромислового комплексу

- Не забудьте про Логістичний центр на базі летовища і проекти об’єднаних громад…

- Для мене особисто найцікавішим було те, що, враховуючи процес децентралізації, на форумі вперше в Україні свої проекти/презентації показали представники чотирьох об’єднаних територіальних громад краю. Хто може краще за них показати себе і запросити потрібного інвестора? Адже у них – земельний ресурс, нерухомість тощо. Зрештою, саме громади зараз зацікавлені в тому, щоб максимально наповнити свою казну. Земельний податок, доходи від податку на доходи фізичних осіб порахувати дуже просто. Головне – щоб люди роботу мали, підприємства працювали!

Кілька слів щодо летовища. Так, наші попередники постійно говорили про зручне і перспективне логістичне розташування Тернопілля. Але жодних реальних кроків у розвитку цього напрямку досі зроблено не було. Зараз ми намагаємося вже переконати не тільки себе, а й інших у тому, що Тернопіль дійсно розташований у центрі Західної України і це можна ефективно використати. Ось тому так важливо зберегти і запустити наше летовище. Без нього про розвиток Логістичного центру можна просто забути.

Секц_ї у Збараж__форум
Секц_ї у Збараж__форум

- І наостанок – те, що найбільше усіх цікавить: які угоди підписали, які проекти будуть втілювати? Адже попередні економічні форуми якогось відчутного поштовху для економіки краю не давали…

- Багато було цікавих проектів, що стосувалися агропромислового комплексу. Адже цей напрямок – наш пріоритет. Нам уже нецікаво бути сировинним придатком. Нас уже не цікавить саме вирощування зерна, а його переробка. Нам потрібні підприємства, що реалізовують готову продукцію. Тут вже і податок на додану вартість з’являється, і нові робочі місця для кваліфікованих працівників.

Налагодженням співпраці із ТОВ «ОСП Корпорація «ВАТРА» зацікавилися підприємці із Литовської республіки. Натомість представники бізнесу Німеччини і Польщі практично готові розпочати капіталовкладення в будівництво потужного агрокомбінату у с. Яструбово Козівського району.

Гост_ форуму3
Гост_ форуму3

Крім того, польських інвесторів зацікавила можливість будівництва сонячної електростанції у Бережанах і Заліщиках. Учасники інвестфоруму із Аджарії розглядають можливість співпраці із ТОВ «Микулинецький бровар». До речі, я особисто зараз курую проект бельгійських інвесторів щодо створення фабрики із виготовлення м’яких меблів. Навіть не хочу називати фірму, аби хтось ідею не украв. Цей інвестор обіцяє 300-400 робочих місць. Його треба будь-якими силами тут втримати, а ми серйозно конкуруємо у цьому плані із Львівщиною. Тому ще раз для усіх наголошую: ми готові буквально за руку інвестора – іноземного чи внутрішнього - водити, щоб він не зустрів жодних бюрократичних перепон на шляху до втілення своєї бізнес-ідеї.

В_тання Президента на форум_
В_тання Президента на форум_

Фото автора і зі сторінки Ігоря Вонса у «Фейсбук»

Довідка. Ігор Вонс народився 8 червня 1973 р. у Тернополі. Закінчив із відзнакою школу №19. Із 1990 року - навчання у Львівському державному університеті ім. І.Франка (географічний факультет). У 1996 році заснував приватне підприємство «Колумбус» і працював на посаді директора до квітня 2015 р. Під час виборів міського голови Тернополя у 2015 р. був узгодженим кандидатом від трьох парламентських партій, але балотувався від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Позиціонував себе як голова «Центру Антикорупції». Призначення на посаду голови ОДА отримав у лютому 2016 р. Чиновник, за даними сайту chynovnyky.wikiua.org, не був помічений і не має офіційних підтверджень у корупції, а також не зловживає своїм посадовим становищем для покращення свого майнового чи будь якого іншого становища.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео