Злива на Тернопільщині: посіви знищено, дороги розмито

дощ

Замулені подвір’я і городи, втрачений урожай та птиця — все це наслідки підтоплень, що сталися в селі Ванжулові Лановецького району. Трапилося це внаслідок сильних проливних дощів і гроз.

За словами завідувача сектору охорони здоров’я та з питань цивільного захисту населення Лановецької райдержадміністрації Василя Григоровича Гудзя, така ситуація трапилась через непочищений водовідвідний канал у селі Малій Карначівці, яке підпорядковане Ванжулівській сільській раді.

«Вода вийшла з каналу третього липня під час сильних дощів, — каже Василь Гудзь.За останніх 20 років його ніхто не чистив. Якби спрацювали вчасно, цього б не сталося».

Селяни бідкаються, адже посіви знищено, дороги розмито, будинки та хліви в намулі. Кажуть, що змоги почистити водовідвідний канал не мають, бо не вистачає коштів. Вони своєю чергою сподіваються на допомогу вищих адміністративних органів. Секретар Ванжулівської сільської ради Галина Іванівна Левчук розповідає, що за 40 років її проживання в селі такого ще не бачила.

«Вулиці розмило повністю, в деяких місцях аж до газових труб, проїхати можливості немає, — каже пані Галина. — Ми вже близько двох тижнів навіть не можемо пустити худобу пастися. На полях усе повибивало, колосків немає зовсім, лише стебла… До того ж ніде знайти комбайна за помірну ціну, аби зібрати, що залишилося. Хоч би із цим хтось допоміг».

Голова Ванжулівської сільської ради Іван Ярославович Лукинів зазначає: «Трапилося це із двох причин: непочищений канал і паводок. Річка вийшла з берегів та підтопила значну частину села. Щодо каналу, то його справді треба почистити. Але зробити це мають самі ж люди, хоча б біля своїх обійсть».

Місце негоди відвідали чиновники з Лановецької РДА. Обіцяють, що в міру можливостей допоможуть жителям. Але хто виправлятиме ситуацію й убезпечить селян від повторних втрат — невідомо.

Зоряна МУРАШКА

Вибір читачів за тиждень

Відео