Орест Сарматський

Суд на Закарпатті таки конфіскував два вагони лісу з Тернопільщини (документи)

дер02

Ужгородський міськрайонний суд через порушення митних правил оштрафував ДП «Бережанське лісове господарство» і конфіскував два вагони з деревиною

Про це повідомляє офіційний сайт голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля.

- Як встановлено в судовому засіданні на підставі експертних висновків, експортер заявив у митній декларації, що відправляє на деревообробне підприємство в Словаччину два вагони паливної деревини. Загальний об'єм товару - 1150 кубометрів, а вага - 1000 тонн. Однак у процесі зважування виявилося, що деревини у вагонах менше від заявленої на 3,6 тонни. Крім того, експертиза встановила, що частина задекларованої деревини насправді є не паливною, а технологічною, яка заборонена для експорту», - йдеться у повідомленні.

Відтак своєю постановою № 308/6815/16-п від 28 липня 2016 року Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області наклав штраф на ДП «Бережанське лісове господарство» у розмірі 100 відсотків вартості товару і конфіскував обидва вагони з деревиною в дохід держави / див. документ / .

москаль01
москаль01

москаль02
москаль02

москаль04
москаль04

москаль05
москаль05

москаль06
москаль06

мос каль08
мос каль08

москаль08
москаль08

Нагадаємо, що місяць тому Ужгородський міськрайонний суд розглянув перший протокол про порушення митних правил українськими експортерами, які відправляють ліс у країни Євросоюзу через Закарпатську область, – стосовно Державного підприємства «Бережанське лісове господарство» (м.Бережани Тернопільської області). Як встановлено в судовому засіданні на підставі експертних висновків, експортер заявив у митній декларації, що відправляє на деревообробне підприємство в Словаччину два вагони паливної деревини (колоди дуба, бука, граба, ясеня, берести, берези та червоного дуба довжиною від 2 до 4 метрів).

- Після заборони вивезення кругляка на експорт українські держлісгоспи займаються різними махінаціями й намагаються вивезти в Євросоюз під виглядом дров технологічну деревину, – коментує рішення суду голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. – І це при тому, що в Європі зараз спека, тоді як Україна в зимовий період відчуває нестачу дров. Перші два вагони з лісом, що застрягли на Закарпатті,  пішли не в Євросоюз, а в дохід України і можуть бути використані в тому числі в зоні проведення бойових дій на Донбасі. Найближчим часом суд розгляне ще 92 протоколи про порушення митних правил, складені щодо решти вагонів із лісом, який держлісгоспи з усієї України намагалися вивезти через Закарпаття в ЄС.

дер01
дер01

Таким чином, як стверджує Геннадій Москаль, лісгоспи з усієї України під виглядом дров намагаються вивезти в Євросоюз ділову деревину. Про це йдеться в телеграмі, яку голова Закарпатської ОДА направив Прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману, Голові ДФС Роману Насірову, а також керівництву Державного агентства лісових ресурсів України та головам Київської, Рівненської, Житомирської, Тернопільської і Чернігівської обласних державних адміністрацій, інформує сайт Москаля

- На сьогодні в області накопичилися загалом 182 залізничні вагони з «паливною деревиною», завантажені в інших областях України й готові до експорту в країни Євросоюзу. Однак перевірки встановили, що під виглядом паливної деревини на підприємства Чехії, Словаччини, Угорщини, Румунії та Австрії намагаються вивезти ділову деревину. За допомогою запитів вдалося з’ясувати, що вказані підприємства в своїй роботі використовують не паливну, а ділову деревину, яку завозили з України до заборони експорту кругляка", - повідомив очільник Закарпатської ОДА.

дер03
дер03

Крім того, перевірки встановили, що чимало вагонів, завантажених лісом у Київській, Рівненській, Житомирській, Тернопільській, Чернігівській та Львівській областях, разом із деревиною везуть на експорт «лісове повітря». Так, у 30 залізничних вагонах, оформлених Київською митницею ДФС, при зважуванні виявлена недовага між задекларованим і реальним вантажем більше ніж 228 тонн. У 56 вагонах, оформлених Житомирською митницею, -  699 тонн. У 6 вагонах, оформлених Рівненською митницею - понад 60 тонн. У 18 вагонах, оформлених Львівською митницею, - 173 тонни. У 9 вагонах, оформлених Хмельницькою митницею, - 28 тонн. У 7 вагонах, оформлених Чернігівською митницею, - 67 тонн. У 5 вагонах, оформлених Тернопільською митницею, - 7 тонн.

Загалом, під час перевірки виявлено недовагу в понад 1 тисячу 401 тонну. Якщо б весь вантаж був оформлений і вивезений на експорт, сума незаконного повернення ПДВ становила би близько мільйона гривень.

Фото – відкриті джерела

Вибір читачів за тиждень

Відео