Торгували тут завжди

Мало у Тернополі будинків, котрі за роки не змінили своє профільне призначення, але такі є. Серед них —  житлово-торгівельний будинок «Кооператор», збудований в 1906 році, розташований на бульварі Тараса Шевченка, 33.

На сторінці «Спільнота шанувальників історії та архітектури Тернополя» є досить багато інформації про цю будівлю. Зокрема: «Будинок завжди мав відношення до торгівлі та кооперації. Як і в давні роки, сьогодні весь перший поверх займають різноманітні крамнички. За радянських часів тут був універмаг, магазин «Кооператор», про що досі нагадує радянська вивіска на фасаді та розі будівлі.

unnamed (5)
unnamed (5)

Ймовірно, до 1939 року власником будинку була родина Сасоверів, яка мешкала на другому поверсі. Голова родини був купцем та тримав велику крамницю делікатесів. В часи становлення радянської влади 1939 року в Тарнополі будинок забрали, викинувши родину на вулицю. Змушені поневірятися совітами, в Микулинцях, Теребовлі переховувалися від німців, які їх і винищили.

unnamed (6)
unnamed (6)

У цьому будинку діяв кооператив «Маслосоюз», створений 1 серпня 1927 року. Важко повірити, але сто років тому масло, вироблене в Галичині, на етикетці якого була чотирилисткова конюшинка й літери МС — символи Маслосоюзу, подавали до сніданку не в одній європейській сім’ї, адже експортували його до Німеччини, Англії, Франції, Італії, Голландії, Данії, Чехословаччини й навіть до Палестини. Європа його полюбила, а краяни — тим паче».

unnamed (7)
unnamed (7)

Анна Золотнюк

 

Вибір читачів за тиждень

Відео