Віра Олександрович

Незабаром запрацює кардіологічний центр, якого на Тернопіллі раніше не було (фото)

unnamed (37)

Медична допомога має наблизитися до пацієнта, тож реформувати охорону здоров’я Тернопілля треба негайно.

Наразі ж основні кошти, які отримує галузь, йдуть не на її вдосконалення і оснащення, а лише на утримання, каже заступник голови обласної держадміністрації Юрій Юрик.

«У перспективі це обіцяє економію коштів»

  • Бюджет охорони здоров'я у нас становить 1,5 мільярда гривень на рік, - зазначає він. – Це в основному – витрати на утримання системи: зарплати, комунальні послуги. Дуже мізерна складова йде на ліки, а також на медичне обладнання.

У більшості країн світу система охорони здоров'я складається із первинної медико-санітарної допомоги і спеціалізованої. Причому у першій ланці надають до 90% загального обсягу медичної допомоги. Це дозволяє суттєво економити кошти, тому нам варто йти таким же шляхом, додає Юрій Юрик.

  • Ми повинні розуміти: якщо йдеться про якусь ліквідацію чи закриття, то це – потреба часу, - наголошує він. – У перспективі це обіцяє економію коштів і вкладання їх у набагато перспективніші напрямки.

Наприклад, пан Юрик пригадав свої відвідини одного із місцевих санаторіїв. Так працюють 50 фахівців, а допомогу отримують близько 20 пацієнтів. Причому установа виконує здебільшого соціальну функцію. По суті, працює як геріатричний центр.

Медики центру пройдуть стажування

Втім, реорганізація галузі передбачає не лише закриття і скорочення, а й відкриття і оснащення новітніх медичних установ. Наприклад, кардіологічного центру у Тернопільській Університетській лікарні. Планується, що перших пацієнтів цей медичний заклад, прийме вже у листопаді, продовжує Юрій Юрик.

  • Проведені тендерні процедури щодо закупівлі нового сучасного обладнання, що дозволить робити операції на відкритому серці, - додає чиновник. – Переможця тендеру на виконання реконструкції частини приміщень також визначили. Думаю, за нашими амбітними планами, десь у листопаді ми вийдемо на перший етап відкриття центру.

Нагадаємо, на будівництво кардіоцентру, якого в нашій області раніше взагалі не було, виділили понад 20 млн грн. На придбання сучасного обладнання - 14,5 мільйона. Медики, котрі працюватимуть у кардіохірургічному відділенні, стажуватимуться за сприяння білоруських колег на базі однієї із польських клінік серцевої хірургії.

До речі, тривають ремонтні роботи і в самій Університетській лікарні. Там відбувається реконструкція радіологічного корпусу із надбудовою для розміщення лабораторного комплексу і централізованої стерилізації (див. фото унизу – прим.).

unnamed (38)
unnamed (38)

unnamed (39)
unnamed (39)

unnamed (40)
unnamed (40)

unnamed (41)
unnamed (41)

Паралельно завершується реконструкція корпусу лікарні швидкої допомоги під інфекційне відділення для дітей і дорослих, а також - приміщення кафедри медичного університету із прибудовою сходової клітки і ліфта на вул. Пирогова, 16 у Тернополі.

unnamed (42)
unnamed (42)

unnamed (43)
unnamed (43)

unnamed (44)
unnamed (44)

Фото начальника управління капітального будівництва ТОДА Віктора Кузяка

 

Вибір читачів за тиждень

Відео