В Тернополі готуються запустити котли на порошку: екологи та лікарі поки що мовчать

X КП "Тернопільміськтеплокомуненерго"

«Терен» неодноразово піднімав питання діяльності КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». Цікавість до роботи цього підприємства викликана його роллю в забезпеченні комфортного та безпечного життя мешканцям «файного міста». Адже йдеться про опалення взимку та регулярну (хоч і за графіком) подачу гарячої води тим, хто не встиг встановити індивідуальну систему опалення.

Крім того, саме це підприємство вже декілька років чекає на гроші Європейського банку реконструкції та розвитку. Сума не мала – 15 млн. €, з яких 5 млн. – безповоротна допомога, а інші мають бути надані в кредит під доволі низькі відсотки.

Однак, похвалитися стабільним станом справ на підприємстві не можуть. Постійна заборгованість з виплатою заробітної плати неодноразово провокувала працівників на страйк. Відтік спеціалістів, байдужість керівництва КП до його подальшої долі насторожує та ставить під сумнів впевненість в тому, що підприємство здатне бути надійним партнером, як для мешканців так і для  європейських інвесторів.

За останньою інформацією джерел «Терену», в окремих тернопільських котельнях готують до запуску котли на … порошку. Сировина зберігатиметься на вулиці Поліській (на території колишнього Комбайнового заводу) та раз в три дні транспортуватиметься до котелень (в т.ч. і на вулиці Лесі Українки, де вже змонтовано 7 котлів).

На сьогодні ні реакції медиків, ні екологів на викиди при згорянні порошку – немає. Як і немає інформації про нововведення з цими котлами, які закупили у Фастові (Київська область). Мовчать і про долю котлів, які були демонтовані. Жодної інформації, куди ж вивозитимуть залишки після спалювання порошку.

Мовчать в міській раді і про внесення змін в дозвільні документи, адже на спалення замість газу порошку потрібно внести відповідні зміни в дозвіл на викиди шкідливих речовин в атмосферне повітря.

Така таємничість породжує чутки, які точно не додадуть довіри до репутації комунального підприємства тепломереж.

Вибір читачів за тиждень

Відео