Орест Сарматський

Агро-новини 16 вересня

http://www.BFoto.ru

Новини аграрного сектору

Грузія. Аграріїв вчили вирощувати «божественне зерно інків»

Киргизстанець з с. Боконбаєво Тонського району Іссик-Кульської області Азамат Касеєв навчив жителів Грузії сіяти іноземну агрокультуру — кіноа. Про це «Sputnik Кыргызстан» повідомив сам агроном.

Кіноа — зернова культура на зразок пшениці, що виростає на схилах Анд у Південній Америці. Воно має давнє походження, і було одним з найважливіших видів їжі індіанців. Зараз його ще називають «космічною їжею».

За словами Азамата Касеєва, грузини зацікавлені у вирощуванні кіноа і збираються продавати зерно в Європі, де 1 кг «чудо-їжі» космонавтів коштує €40.

16091
16091

«Мене запросили три грузини — агроном, лікар і винороб. Вони однокласники і хочуть вкласти гроші у цю справу. Можливо, навіть планують поставляти кіноа у NASA, адже воно входить у список продуктів для космічних польотів. У ньому містяться незамінні амінокислоти. Воно багате на магній, фосфор, залізо, вітамін Е і калій», — зазначив він.

Також повідомив, що для посівів у Грузії обрані експериментальні плантації на висоті більше 2 тис. м над рівнем моря у Боржомі і Кахетії. Киргизстанський агроном впевнений, що рослина приживеться. З 2012 р. він експериментував і саджав кіноа на високих схилах з суворим кліматом у Киргизстані.

Зараз він працює на замовлення Академії наук Киргистану і посіяв рослину на 1 га землі на Іссик-Кулі. Крім жителів Грузії, аграрії Таджикистану стали купувати у нього сорти «божественного зерна інків».

У США випадково знищили 2,5 млн бджіл

У процесі боротьби з комарами — розповсюджувачами вірусу Зіка в американському штаті Південна Кароліна були знищені мільйони бджіл, повідомляє «Корреспондент» ScienceAlert.

16092
16092

З комарами влада вирішила боротися інсектицидами, якими обприскували фермерські угіддя. Бджоли, обприскані інсектицидами, померли миттєво, не встигнувши полетіти у безпечне місце.

За попередніми даними, загалом у Південній Кароліні загинуло 2,5 млн бджіл. Загибель бджіл у штаті призвела до скорочення врожаю фруктів, овочів, злаків і ягід.

Герої України вимагають від влади почути аграріїв

Рада Героїв України в АПК та Почесна рада Аграрної партії України 6 вересня провели спільне засідання, на якому підготували відкрите звернення до вищого керівництва держави: Президента, спікера парламенту і прем’єр-міністра, повідомляє «Главком».

У листі ветерани аграрної галузі вимагають розпочати діалог з аграріями, негайно розглянути законопроект №3851-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість, у тому числі сільгосптоваровиробників» та продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

16093
16093

Відкритий лист підписали Герої України в АПК: Дмитро Моторний, Олександр Коросташов, Володимир Чернишенко, Іван Балюк, Петро Іващук, Тетяна Корост, Микола Васильченко, Петро Саблук. Від Почесної ради Аграрної партії підписались: Іван Демчак, Валентина Завалевська, Юрій Карасик, Юрій Лузан, Олексій Марченко, Дмитро Мельничук, Петро Мокляк, Григорій Сидоренко, Валерій Хаджиматов та Валентин Яковенко.

Обговорюючи звернення, учасники засідання наголошують, що система оподаткування АПК, що була ухвалена в 90-х роках і діяла до початку 2015 р., дала змогу Україні стати лідером з експорту зернових і олійних культур.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео