Оксана Бучко

У розвиток тернопільського бізнесу планують залучити 800 тисяч євро

Інвестиційний проект обговорили у Тернополі з представниками Польського агентства розвитку підприємництва та Міністерства економічного розвитку Польщі. Зустріч відбулась 20 вересня у міськраді.

Метою проекту є підвищення інвестиційної привабливості  та конкурентоспроможності краю. Загальний його бюджет складає 800 тис. євро. Період реалізації - два роки.

unnamed
unnamed

- Ми маємо багато інструментів, які  можемо використати на українському ринку зокрема, - каже  представник Польського агентства розвитку підприємництва Дарюш Войташек. - Ваші проблеми нам знайомі. Це  фінансові та юридичні бар'єри. На прикладі польських підприємців ми допоможемо вам пройти ці труднощі. Варто зазначити, що 70% наших підприємств фінансують свою діяльність самостійно. Доступ до кредитування в нас також проблематичний, хоча відсотки нижчі, ніж в Україні. Натомість, підприємці  можуть фінансувати свою діяльність через фонд позик і фонд гарантій.

Копіювати у цьому проекті будуть також Європейський економічний простір (EOG), Фінансовий механізм (так звані норвезькі фонди - модель Норвегії, Ісландії, Ліхтенштейну та Швейцарії). Таким чином проект повинен полегшити доступ до фінансування.

unnamed-1
unnamed-1

- Тернопіль залишається  у п’ятірці міст, які є найкомфортніші для життя, - зазначив начальник управління стратегічного розвитку Юрій Дейнека. - Поруч із сильними сторонами ми знаємо наші слабкі. Це складне адміністрування податків в Україні та недостатній рівень кваліфікованих підприємців в області. Тож такі проекти необхідні для підтримки малого та середнього бізнесу краю.

Містами-партнерами проекту є також Львів, Київ, Вінниця, Черкаси, Житомир, Чернігів.

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео