Благодійний концерт провели у Тернополі, щоб допомогти важкохворим людям (фото)

Концерт із нагоди відзначення Міжнародного дня паліативної і хоспісної допомоги провели в обласній філармонії. Провели захід, аби зібрати кошти для важкохворих людей.

Міжнародний день паліативної і хоспісної допомоги відзначають у другу неділю жовтня. До нього у Тернополі приурочили декілька заходів. Серед них і благодійний концерт в обласній філармонії.

img_1442
img_1442

- У рамках такого дня ми запланували низку заходів, одним із яких є сьогоднішній благодійний концерт із залученням медичної спільноти, із залученням меценатів, небайдужих людей для роз’яснення власне населенню тернопільської області що таке хоспісний рух і одночасно для збору коштів для людей паліативного відділення нашого хоспісу, - каже головний лікар комунальної установи обласної ради «Обласна лікарня хоспіс» Андрій Паламарчук.

У травні цього року у Тернополі відкрили обласну лікарню хоспіс. Наразі там уже є 15 пацієнтів. Загалом у медичному закладі можуть перебувати 30 людей.  Кошти на утримання установи виділяють із обласного бюджету.

- 10 лютого цього року в обласній раді прийняли рішення створити такий заклад у Тернополі, на базі Протитуберкульозної лікарні, у селі Плотиччя шляхом реформування, - зазначає розповідає Андрій Паламарчук.

Так, керівництво лікарні звернулося до підприємців нашої області за допомогою.  Серед меценатів була і компанія «Агропродсервіс». ЇЇ керівництво подарувало пацієнтам обласної медичної установи пральну машинку та гігієнічні засоби.

img_1457
img_1457

- Компанія «Агропродсервіс» завжди була соціально-орієнтованою у своїй діяльності, - сказав під час урочистостей заступник генерального директора Федір Шевчук. - Тому ми відгукнулися на прохання керівництва хоспісу та допомогли їм придбати сучасну пральну машину, та пральні засоби для перших тижнів використання.

img_1450
img_1450

Рух паліативної і хоспісної допомоги на теренах нашої області започаткували у 2010 році.

- Рух паліативної хоспісної допомоги у Тернополі бере свій початок із медичної конференції, яка відбулася у 2010 році. Тоді було прийнято рішення про створення всеукраїнської організації  

«Всеукраїнська ліга розвитку паліативної і хоспісної допомоги», - розповідає Андрій Паламарчук.

Загалом паліативна і хоспісна допомога – це підтримка важкохворих людей і розміщення іх у спеціальні лікувальні заклади.

- Що таке паліативна і хоспісна допомога? Це допомога не тільки медична. Вона включає в себе і психологічний супровід, і соціальну складову людям, які наприкінці свого життя зіткнулися із проблемою невиліковного захворювання, - Андрій Паламарчук.

img_1446
img_1446

Довідка:

Хоспісна допомога — це широкий комплекс медико-соціальних та психотерапевтичних заходів, що надаються людині, яка помирає, в кінці життя — як правило, в останні шість місяців.  А хоспіс —  це заклад охорони здоров'я, що призначений для надання медичної, соціальної та психологічної допомоги особам із невиліковними хворобами. Принципи організації та філософія сучасних хоспісів були започатковані у другій половині ХХ ст. у Великій Британії видатною особистістю — медичною сестрою, лікарем та письменницею Сесилією Сондерс, пише у Вікіпедії.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео