Тернопільщина – на межі «екологічного апокаліпсису», чи відреагує нарешті влада?

1429781505_23

Нинішня екологічна ситуація в регіоні – кризова, проте жодних реальних кроків влади для вирішення проблеми не видно. Голова громадської організації «ЕКОАЛЬЯНС» Олександр Філь вкотре намагається достукатись до очільника області за допомогою соціальної мережі фб.

Публікуємо текст звернення повністю:

«Шановний Степане Степановичу, своїми листами від 07.12.2015 р., 01.09.2016 р. ми Вас інформували про системні екологічні проблеми нашої області, катастрофічний стан водних ресурсів.

Лише через 9 місяців Ви зібрали «круглий стіл» для розгляду зазначених питань. У підсумку, на сайті ОДА не була зазначена жодна з піднятих проблем.

04 серпня 2016 р. за дорученням голови ОДА №67 була створена чергова обласна робоча група з питань контролю у сфері охорони довкілля та використання водних ресурсів.

Потрібно було більше 2 місяців, щоб зібрати робочу групу. З положення про обласну робочу групу (яка нікому не потрібна) можна бачити, що ОДА більше націлена на контроль громадського руху, ніж на вирішення проблем.

Керівництво ОДА у Вашій особі демонструє зверхнє відношення до зазначених проблем та небажання вникати у їх сутність.

Тому сприяє відсутність бачення впливу екологічних проблем на стратегію розвитку регіону, безконтрольність у використанні природних ресурсів, відсутність відкритості для громади проблем та процесів, які відбуваються у використання природних ресурсів, руйнації природних екосистем.

Створення вказаних комісій, робочих груп не сприяє вирішенню проблем, лише затягує час.

Подібні комісії створювалися раніше : спільне розпорядження ОДА та обласної ради від 13 травня 2014 р. №157-од/76 «Про утворення обласної групи з питань охорони довкілля та природокористування».

Мова іде про повну безсистемність, безвідповідальність, розпорошеність функцій у роботі структур ОДА, які відповідають за роботу у зазначених питаннях.

Враховуючи вище наведене вимагаємо:

У сфері водних ресурсів

- Терміново залучити усі структури до вивчення ситуації в області та проведення оперативної аналітики стану водних ресурсів з розробкою першочергових завдань.

- Відновити ведення паспортів річок, ставків, джерел.

- Організувати єдиний інформаційний центр збору та обробки інформації

стану водних ресурсів для прийняття рішень.

- Розглянути питання фінансування робіт проведення досліджень процесів, які відбуваються з водними ресурсами (як поверхневими так і підземними) та визначення прогнозу стану водних ресурсів у майбутньому.

- Приступити до розробки регіональної Програми «Адаптації області до змін клімату», яка має охопити усі галузі та громади, які залежні від водних ресурсів.

- Провести інвентаризацію несанкціонованих каналізаційних, промислових стоків, в тому числі населенням, у річки, ставки, на поверхню землі по усіх сільських, селищних радах, містах за визначеною формою.

- Скласти заходи щодо локалізації та утилізації стоків, як програм органів місцевого самоврядування.

- Скласти реєстр малих річок, ставків, які на межі висихання, запропонувати заходи щодо їх підтримки та тих, які вже всохли.

- Скласти реєстри промислових підприємств по всіх районах, сільських, селищних радах, які не мають очисних споруд, визначити об’єм стоків та їх хімічний склад . Опрацювати плани щодо вирішення проблем їх очистки.

- Скласти реєстри існуючих джерел із зазначенням їх стану та потребою очистки, благоустрою. Визначити об’єм стоку води, основні характеристики.

- Визначити потребу у залісненні вздовж річок, навколо ставків, закласти обсяги робіт до плану управління лісового та мисливського господарства, організувати роботу із заліснення починаючі з осені 2016 року.

Збереження та підтримка лісового фонду, лісопаркових зон, лісосмуг

- Запланувати заліснення районів відповідно до нормативу 20% на 5, 10 років, враховуючи реальний рівень заліснення. Скласти реєстр земельних ділянок під заліснення.

- Провести інвентаризацію самозаліснених територій на земельних паях селян, скласти реєстр. Визначитись з подальшим статусом цих лісів, надати пропозиції.

- Визначитись із статусом лісів, які нікому не належать.

- Провести інвентаризацію лісопаркових зон у місцях селищах, ініціювати визначення меж та надання статусу.

- Провести інвентаризацію лісосмуг, визначитись із власниками. Запровадити заходи щодо їх відновлення та посадки нових.

- Забезпечити відкритість інформації щодо планових вирубок лісів із залученням систем космічного моніторингу для усіх.

Відкрити екологічну сторінку на сайті ОДА

- Постійно інформувати громаду області через засоби масової інформації про хід робіт щодо виконання зазначених напрямів роботи та реального стану ситуації у питаннях екології.

Закликаємо громадські організації, громади області до активної позиції

у збереженні нашого краю для майбутніх поколінь.

З повагою, Голова громадської організації «ЕКОАЛЬЯНС» Олександр Філь

Вибір читачів за тиждень

Відео