Віра Олександрович

Тернополянка розповіла про покровительку «файного міста» (фото, відео)

unnamed-5
unnamed-5

Відновити і встановити у Тернополі фігуру святої Теклі, що колись височіла на місці, де тепер - погруддя Ярослава Стецька, а також знайти втрачене колись цілюще джерело – такі ідеї озвучили учасники дійства в Українському домі «Перемога».

До того ж, під час репрезентації нової книги тернопільської письменниці Лесі Коковської-Романчук «Благословен, хто йде» запропонували присвоїти ім’я святої, яка є покровителькою Тернополя, міській лікарні №2.

Ідея - назвати міську лікарню №2 іменем святої Теклі

Привітати авторку із появою нового роману зібралися численні шанувальники її творчості, друзі і близькі. Ведучим вечора був Михайло Зубик.

unnamed-8
unnamed-8

[embed]https://youtu.be/yXhWfkKNYNk[/embed]

Ретельне дослідження про життя святої Теклі, яка жила у місті Іконія і була ученицею святого Павла, викликало непідробний інтерес у фахівців. Серед них - екскурсовод і краєзнавець Тарас Циклиняк, а також - історик Володимир Мороз.

unnamed-9
unnamed-9

[embed]https://youtu.be/QXb727r93M0[/embed]

За його словами, фігура святої Теклі стояла на вул. Верхній Панській (нині сквер біля театр. Поруч була криничка із цілющою водою, адже покровителька Тернополя є ще й покровителькою лікарів. За радянських часів у тому місці були і пам’ятник Сталіну, і погруддя Карла Маркса (читайте «Терен» ТУТприм.). Час відновити справедливість – погодилися із авторкою роману присутні.

[embed]https://youtu.be/cuwbwzxkfVU[/embed]

Подякували Лесі Коковській-Романчук (читайте «Терен» ТУТприм.) за таку ґрунтовну роботу і представники обласної і міської влади, і директор видавництва «Навчальна книга – Богдан» Богдан Будний, і літературний редактор – Ірина Дем’янова, і художник Володимир Басалига. Із букетом на сцену, зокрема, піднявся у минулому лікар-гінеколог і студент Лесі Романчук – Віктор Овчарук, який тепер керує Тернопільською облрадою.

unnamed-6
unnamed-6

unnamed-3
unnamed-3

Крім того, під час репрезентації бард і начальник міського управління культури Олександр Смик висунув ініціативу – назвати міську лікарню №2 іменем святої Теклі. Натомість авторка нагадала, що важливо відновити цілющу криницю.

[embed]https://youtu.be/gJAcMJdfJdI[/embed]

Це - перша книга майбутньої трилогії

Влаштували організатори дійства і музичну хвилинку для присутніх.

[embed]https://youtu.be/cxSlTPlSRQg[/embed]
  • У мене є книги, які писалися легко, а є ті, які писалися важко, – зізнається пані Леся. - «Благословен той, хто йде» я почала писати ще у 2008 році. Тему досліджувала дуже глибоко. Тричі за цей час їздила до Риму. Остаточно завершила роман, коли взяла відпустку у липні… Дякую видавництву, що встигли її надрукувати до початку Львівського форуму.

Послухали учасники репрезентації і дует – Лесі Коковської-Романчук і її чоловіка Тараса Коковського - священика Української лютеранської церкви. Власне, як стверджує сама авторка, книжки про святу Теклю не було б, якби не допомога отця і його бібліотеки.

[embed]https://youtu.be/7ANuQd0LWMQ[/embed]

До слова, «Благословен, хто йде» - перша книга майбутньої трилогії. Друга книга буде присвячена святому Клименту, а третя - князю Володимиру, який святив Русь.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото і відео автора, архівна знимка – з сайту tarnopol1540.blogspot.com

Довідка. Леся Романчук — лікар, викладач, письменниця, бард. Член Національної Спілки письменників України із 1999 року, кандидат медичних наук, доцент. У її творчому доробку – ціла низка романів і поетичних збірок. Леся Романчук – єдиний автор із Тернопілля, який удостоївся звання «Золотий письменник України» від «Коронації слова» (2015 р.). Також авторка має власну відзнаку на «Алеї зірок» у Тернополі.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео