Віра Олександрович

Тернопіль має амбіції: у 2016-му – форум, у 2017-му – кінофестиваль (фото, відео)

Перший Всеукраїнський форум «КіноХвиля» відбудеться у Тернополі. Пройде він під гаслом: «Дивимось своє, українське!».

Цей захід може стати початком перетворення «файного міста» на столицю українського кіно. Адже у Тернополі плекають амбітну мрію – провести у 2017 році справжній кінофестиваль. До речі, із назвою ще не визначилися, тому просять усіх, хто має влучні ідеї звертатися у міське управління культури і мистецтв.

Можемо стати «першопрохідцями» у створенні бази даних кінолокацій

Під час форуму, що триватиме від 3 до 12 листопада, включно, відбуватимуться покази повнометражних і короткометражних художніх, а також – документальних фільмів. Частина із них буде у чорно-білому форматі, адже створена майже 100 років тому. Про це розповів журналістам один із авторів ідеї проведення «КіноХвилі», гуманітарний заступник міського голови Леонід Бицюра.

unnamed-10
unnamed-10

- Форум передбачає трішки інший формат, ніж фестиваль, - розповідає він. – Тому у нас буде не тільки перегляд фільмів. Тому у програмі у нас щодня передбачені інформаційні панелі. Модеруватимуть їх наші гості. Панелі будуть присвячені різним темам, які стосуються українського кінематографу.

[embed]https://youtu.be/429UZwmpnUs[/embed]

Дві події форуму стосуватимуться безпосередньо Тернопільської області. Адже у 2016 році ми маємо дві ювілейні дати, пов’язані із відомими акторами Ярославом Гелясом і Степаном Шагайдою. Тому у переліку фільмів, запропонованих до перегляду будуть стрічки за їх участі. Основна локація форуму - «Палаці кіно», що на вулиці Франка, 8. Вхід на більшість подій, у тому числі – на дискусії і майстер-класи – безкоштовний.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=uhTIMMMuA4I&feature=youtu.be[/embed]

- Це наша спільна праця, спільне дітище, тому дуже хотілося б зробити все - якнайкраще, - додає пан Бицюра. – Перед початком створення і організації заходу ми спілкувалися і з італійськими, і з американськими представниками. Є декілька речей, які будуть ініціюватися в 2017 році від Держкіно. Зокрема, буде нове законодавство у сфері кінематографу. Це відкриває для нас великі перспективи.

Крім того, Тернопіль може стати «першопрохідцем» у створенні бази даних кінолокацій – тобто місцин, де можна проводити цікаву зйомку. Яку відомо, таких цікавинок у нашому краї – тисячі. От хоча б – залізничний міст у Плебанівці під Теребовлею, який може посперечатися із тим, який «засвітився» у фільмах про Гаррі Поттера.

«Всі голлівудські фільми зараз знімають у Будапешті»

Вочевидь «родзинкою» форуму «КіноХвиля» стане передпрем’єрний показ італійсько-українського фільму «Гніздо горлиці». І це – єдина стрічка, квиток на яку доведеться купити. Шанувальників кіно запросять у четвер, 3 листопада, у «Cinema City». Початок показу о 17 годині. Глядачів там також очікує спілкування із продюсером фільму Володимиром Філіпповим, актрисою Риммою Зюбіною, кінорежисером і сценаристом Тарасом Ткаченком і головою Держагентства України із питань кіно, продюсером Пилипом Іллєнком. Втім, це – далеко не єдина цікавинка, які підготували для глядачів, каже начальник управління культури і мистецтв Олександр Смик.

unnamed-11
unnamed-11

- Ми стоїмо перед тим, щоб у 2017 році у Тернополі провести справжній кінофестиваль, - каже він. – Ця ініціатива цікава не лише із мистецької точки зору, а й з бізнесової. Адже не секрет, що всі голлівудські фільми зараз знімають у Будапешті. Просто там створили павільйони і надали можливість для творчості.

[embed]https://youtu.be/gxIivuNaGmA[/embed]

На думку пана Смика, території тернопільських закинутих заводів цілком можуть стати знімальними майданчиками. Ось тільки бізнесменам варто дивитися «на перспективу», а не очікувати миттєвого прибутку.

unnamed-9
unnamed-9

Натомість основна мета форуму «КіноХвиля», як стверджує пан Смик, наразі – популяризація українського кіно. Причому такого, якого у кінотеатрах зазвичай не показують.

[embed]https://youtu.be/b7Fly5JteNY[/embed]

Приємне організатори поєднають із корисним. Адже планується чимало дискусій і зустрічей із фахівцями, які мають стосунок до кіно і навіть – пропаганди. Передбачена участь у програмі й для тернополян. Наприклад, глядачів запросять на перегляд кінострічки «Політ золотої мушки», де знімалися наші актори. Після сеансу можна буде із ними поспілкуватися.

unnamed-8
unnamed-8

До речі, стежте за новинами на «Терені» - ми плануємо найближчим часом докладно розповісти про програму форуму (наразі її формують остаточно, вносять останні корективи – прим.)

unnamed-7
unnamed-7

Фото із відео автора

Довідка. Організатори кінофоруму: Держагентство України із питань кіно, Національна спілка кінематографістів України, «Сучасне українське кіно» - об’єднання молодих кіномитців і Тернопільська міська рада. Співорганізатори: Академія української преси; Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Рильського НАН України; Міжнародний літературний конкурс «Коронація Слова»; Тернопільський національний педагогічний університет ім. В.Гнатюка; КП «Туристично-інформаційний центр».

 

Вибір читачів за тиждень

Відео