Віра Олександрович

Тернопілля: долю Яблунівського санаторію вирішить робоча група (фото, відео)

Працівники Яблунівського обласного комунального дитячого протитуберкульозного санаторію зустрічали пікетом депутатів Тернопільської обласної ради сьогодні, 4 листопада.

Про проблему, що виникла у єдиному такого профілю медичному закладі краю, докладно читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

unnamed
unnamed

Нагадаю, о 10 годині ранку мала розпочатися сесія найвищого представницького органу краю. Втім, запрацювати ефективно депутатам відразу не вдалося через обурених людей, яких пропустили до залу. Частина протестувальників вишикувалася із плакатами біля стола президії, решта – у секторі для гостей. Свого роздратування вони не приховували.

[embed]https://youtu.be/7M7q_FJdxgA[/embed]

За домовленістю із протестувальниками, голова обласної ради Віктор Овчарук дав можливість одному із активістів виступити із трибуни.

- Нам стало відомо, що школу при санаторії планують ліквідувати, а ліжковий фонд хочуть скоротити до 50-ти місць, - говорить директор санаторної школи у Яблунові Юрій Сидорук. – Але ж цього року уже й так пішло скорочення зі 110-ти до 80-ти. І це при тому, що санаторного оздоровлення у нашій області потребують понад 1000 дітей нашого профілю. Цю цифру підтвердила обласний педіатр.

Як виявилося, у групі ризику нині – 1068 дітей різного віку. Тож із Міністерства охорони здоровя уже надійшла рекомендація – зберегти цей заклад. Більше того, у Києві вважають, що, навпаки, потрібно поліпшити матеріальний стан санаторію, зважаючи на складну ситуацію із захворюваністю на туберкульоз в Україні. Проте наразі рахунки санаторію заблоковані, тож і заробітної плати люди не отримують.

- Ми вимагаємо відмінити драконівський наказ про закриття школи при санаторії, - наголосив із трибуни пан Сидорук.

unnamed-2
unnamed-2

Заспокоювати присутніх довелося особисто голові обласної ради Віктору Овчаруку.

- Питання про закриття санаторію взагалі немає у порядку денному, - каже він. – Питання потребує обговорення, адже у санаторії немає наповнення та інші речі. Але ми домовилися, що з понеділка збираємося, сідаємо, кличемо спеціалістів, беремо висновки комісії і починаємо процес обговорення.

Отже, питання санаторію у Яблунові наразі залишається відкритим, але переходить у площину обговорення у депутатських комісіях і робочих групах. Утім, протестувальники вже оголосили: від своїх вимог відмовлятися не збираються.

Про те, що відбувалося на сесії облради сьогодні, 4 листопада, читайте ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео