Віра Олександрович

За підробкою документів стоїть сам Копичинський міський голова? (фото)

unnamed-53

Чи збиралися у Копичинцях справді реконструювати очисні споруди? Який стосунок до справи, що «пахне» криміналом, має міський голова? На ці питання тепер повинні дати відповідь правоохоронці.

Про те, що у містечку на Тернопіллі відбувається щось не зовсім законне, «Терен» дізнався після відповіді заступника голови Тернопільської обласної державної адміністрації (ОДА) Юрія Юрика на депутатський запит депутата обласної ради Володимира Бобка (читайте ТУТ прим.). Тоді ми й вирішили докопатися до суті.

Виникли сумніви, тому і звернулися у правоохоронні органи

Про можливість реконструкції біологічних очисних споруд у Копичинцях Гусятинського району вперше заговорили на початку літа цього року (читайте ТУТ прим.). Однак справа далі розмов не пішла, адже в управлінні капітального будівництва Тернопільської ОДА запідозрили підроблення документації. Про це «Терену» повідомив начальник цього управління Віктор Кузяк.

- Коли подали документи цього проекту, ми відкрили його технічну частину для проведення аналізу, - розповідає він. – Наші фахівці відразу зауважили, що документація практично співпадає із проектом Підгаєцьких очисних. Тоді ми, засумнівавшись, відкрили всю проектно-кошторисну документацію і виявили у ній на кількох сторінках ідентичні печатки і підписи під однаковим нахилом.

Оскільки виникли сумніви, що справжності поданих документів, підлеглі Віктора Кузяка звернулися у правоохоронні органи.

- У поліції після експертизи наші підозри підтвердили, - стверджує чиновник. – Більше того, правоохоронці з’ясували, що документи начебто були підписані одним фахівцем - головним інженером проектів, так званим ГІП. Нам дуже пощастило, що ця жінка тимчасово, у відпустку приїхала в Україну. Як виявилося, вона вже три роки проживає у Німеччині. Слідча виїхала на зустріч із нею у Київ. І під час розмови виявила чимало цікавого.

unnamed-52
unnamed-52

З’ясувалося, що інженер, підписом якої скріплені документи, дійсно до 2011 року співпрацювала із фірмою, яка виготовляла проектно-кошторисну документацію для Копичинців. Проте ці ділові зв’язки - давно розірвані, бо фірма, за словами жінки, виявилася «непорядною».

unnamed-51
unnamed-51

- Тим не менше, із міської казни Копичинців за проектну документацію сплатили 160 тисяч гривень, - продовжує Віктор Кузяк. – Коли ми все це «підняли», то в управління капітального будівництва навідався Копичинський міський голова Павло Лосик. Він усіма силами захищав проект. Можливо, у нього якісь зв’язки із тією фірмою? Стверджувати це наразі не беруся, але…

unnamed-50
unnamed-50

Йдеться про саме того Павла Лосика, який багато років працював начальником Державної пенітенціарної служби України у Тернопільській області. Саме ця служба наглядала за Збаразькою, Бережанською і Копичинською колоніями, а також Чортківським слідчим ізолятором. У крісло міського голови чоловік сів після виборів 25 жовтня 2015 р.

Справою займаються в управлінні боротьби із економічною злочинністю

Повна вартість проекту із реконструкції очисних – майже 15 млн грн. Утім, після потрапляння у перелік інвестиційних проектів, які фінансують із Фонду регіонального фонду, Копичинці сподівалися цього року отримати всього мільйон.

- Як на мене, це – реальне розкрадання державних коштів, - додає пан Кузяк. – На що вистачило б того мільйона? На охорону і якісь роботи із упорядкування? Ну, хіба. Жодних очисних за такі гроші побудувати не змогли б.

На якому етапі нині перебуває розслідування, Віктор Кузяк не знає. Мовляв, справою займаються в управлінні боротьби із економічною злочинністю обласного управління Національної поліції. Тож подробиці можуть повідомити лише вони.

До слова, поширюються чутки, що подібною кримінальною справою можуть «обрости» і очисні споруди у Чорткові. Проте Віктор Кузяк цього не підтвердив.

- Документацію спершу подають в управління економіки ОДА. Лише після того, як вона візьме участь у конкурсі на фінансування із того чи іншого джерела, все передають нам – для подальшої роботи, - уточнює чиновник. – На контроль нам поки що нічого такого не передавали…

Фото із відкритих джерел

Довідка. Діючі очисні споруди на Тернопіллі донедавна були лише в обласному центрі. Коли за цю справу взялися серйозно, відремонтували очисні споруди у Збаражі, Бережанах, Шумську, Хоросткові. Усі об’єкти – дороговартісні. Наприклад, у Збаражі вклали майже 16 млн грн. На черзі – Микулинці, Підгайці і завершення розпочатих торік робіт у Ланівцях. Саме цей напрямок стане пріоритетним у 2017 році.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео