Орест Сарматський

Агро-новини 26 грудня

2f6c75ecc444bdf283c

Новини аграрного сектору

На Житомирщині вісім років незаконно видобували пісок на сільгоспземлях

Прокуратурою Житомирської області розпочато досудове розслідування за фактом безгосподарського використання земель сільськогосподарського призначення площею близько 50 га.

Про це повідомила начальник управління прокуратури Житомирської області Леся Зозуля, пише прес-служба управління.

За її словами, товариство з обмеженою відповідальністю на території Попільнянського району, протягом 2007-2015 р.р. здійснювало безгосподарське використання земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 50 га, що у кінцевому результаті призвело до втрати її родючості та виведення останньої з сільськогосподарського обороту.

261201
261201

«У подальшому з метою зміни цільового призначення наведених земель з сільськогосподарського на землі промисловості, так би мовити «post factum», з метою видобутку піску, який фактично там і видобувався, суб’єктом господарювання розробляється технічний звіт обстеження земель, де фіксується обставини порушення ґрунтового покриву ділянки внаслідок власної господарської діяльності зазначеного товариства», — зазначила Леся Зозуля.

Також додала, що порушники намагались «вбити одним пострілом двох зайців» — протиправно змінити цільове призначення та уникнути сплати втрат сільськогосподарського виробництва змінивши склад угідь сільськогосподарських земель з пасовищ на піски, обґрунтовуючи таку зміну відсутністю ґрунтового покриву та родючого шару на земельній ділянці, яку самі ж і використовували протягом майже 8 років начебто для сільськогосподарського виробництва.

«За попередніми підрахунками, унаслідок схеми, використаної київськими бізнесменами, до бюджету не надійшло майже 2,8 млн грн», — підсумувала прокурор.

На аукціоні у Черкаській області ціна на землю виросла у 2,6 раза

На Черкащині серед виставлених на продаж ділянок у листопаді найбільше зросла у ціні земля площею 7,3 га в адмінмежах Скибинської сільської ради Жашківського району, пише прес-служба Черкаської облдержадміністрації.

Стартова ціна збільшилася з 8% до 21% від її нормативної грошової оцінки (НГО): із 25,6 тис. грн до 67,2 тис. грн – у 2,6 рази.

261202
261202

«У листопаді головне управління Держгеокадастру у Черкаській області на земельних торгах продало права оренди 15 земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності (за межами населених пунктів)», — йдеться у повідомленні.

Також додається, що вони розташовані в Лисянському, Драбівському, Чигиринському й Жашківському районах. Загальна площа наділів становить 194,7 га.

Вінницькі аграрії пояснили, чому залишили кукурудзу у полях

Кукурудза залишилась у полях через нестачу техніки та необхідність рятувати соняшник, повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на «Голос України».

Дощі та сніг не надто шкодять зерну кукурудзи, проте можуть повністю знищити урожай соняшника. Так пояснили ситуацію зі збиранням олійної культури вінницькі аграрії.

Тому й довелось залишити частину посівів кукурудзи незібраною, адже техніки і ресурсів для одночасного обмолоту обох культур не вистачало. Проте господарі переконані, що такий хід був виправданий.

261203
261203

«Качани менше бояться дощової погоди. Зрозуміло, зерно тоді стає вологішим, його потрібно сушити, витрачати додаткові кошти, але це не означає втрату врожаю», — розповів один з агрономів.

Місцеві виробники вже стикались з подібною ситуацією раніше і стверджують, що доводилось обмолочувати кукурудзу навіть навесні, коли вона перезимувала в снігу на полях.

Цього року на Вінниччині також не встигли зібрати частину сої і сорго. Причина та ж — нестача комбайнів, які багато хто з фермерів орендує, бо не в змозі придбати власну техніку.

Вибір читачів за тиждень

Відео