Чи дочекаються тернополяни зниження цін на продуктовому ринку?

ринок

Коли заходить мова про повернення держрегулювання цін на ринках, фахівці розходяться у своїх думках, поглядах та твердженнях. Зараз ціни на соцпродукти на ринках Тернополя скачуть, здебільшого, відбулось подорожчання середньої інфляції. Якщо повернути соцрегулювання, можливе здешевлення соцпродуктів на 5-10%. Найбільше подешевшає м'ясо: свинина з кістками — на 8-10 грн/кг, або до 68-70 грн/кг, курятина в тушках — на 4-5 грн/кг, або до 45-47 грн/кг.

Зараз нардепи обговорюють можливе повернення регулювання цін на соціально важливі продукти харчування, яке було скасовано Кабміном 1 жовтня 2016 р. У поданому в Раду законопроекті зазначено, що скасування держконтролю у жовтні 2016 року призвело до різкого зростання цін на яйця, недороге м'ясо, ковбаси, молочні продукти, хліб. Думки експертів з приводу того, чи треба повертати контроль над цінами, розділилися. Однак ціни на куряче яйце пішли на спад, чого не можна сказати про м’ясо чи ковбасні вироби.

Юрій Солод, один з авторів вищезазначеного законопроекту вважає, що експеримент Кабміну щодо скасування регулювання цін на соцпродукти на 3 місяці і продовження скасування з 1 січня 2017 р. на невизначений термін призвели до різкого підвищення цін.

Так, з початку року вершкове масло подорожчало на 21,7%, або на 23,91 грн/кг, молоко – на 18,4%, або на 2,38 грн/л, а це набагато вище, ніж середній рівень інфляції в країні.

- Держрегулювання багато років захищало населення від зубожіння. Тепер цього немає, а уряд навіть не пропонує компенсацію, наприклад, у вигляді адресних продовольчих програм, що діють за кордоном, - каже Солод.

Але самі торговці проти повернення регулювання.

- Це поверне бюрократію і нічого толком не дасть. У нас великий вибір товарів усіх категорій за низькими цінами. Наприклад, макарони по 7 грн/кг, молоко жирністю 2,5% по 11,5 грн/л, м'ясо-кісткові і супові набори 2 сорту, регулярно проходять акції, розпродажі, - пояснює топ-менеджер відомої торгової мережі Володимир Молчанов.

Щодо експертів продуктового ринку, то тут немає одностайності в питанні, чи треба знову робити підконтрольними ціни на соцпродукти. Так економіст Іван Нікітченко проти:

- Є ринок, який сам регулює ціни. За цією логікою треба регулювати ціни і на інші соціально важливі речі, наприклад, на житло, адже не всі можуть його купити.

Розповідають і про способи обійти регулювання, наприклад, виробник випускав сметану не 20% жирності, а 21%, або молоко не 2,5%, а 2,6%, ціни на які не регулювалися, адже закон цього не забороняє.

А директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко вважає, що можна зробити так, щоб багаті платили за бідних:

- Як компроміс, треба встановити торгнадбавку не 15%, а 20% на їжу не вищого сорту, наприклад, м'ясо з кістками, недорогу варену ковбасу, і зробити націнку вільною для продуктів преміум-сегменту — це м'ясна вирізка, сирокопчені ковбаси і так далі. Нехай багаті платять за бідних.

Олександр Охріменко, президент Украналітцентру уточнює, що держрегулювання цін можливо відновити і без нового закону, оскільки це належить до повноважень уряду. І такий спосіб не є ринковим, щоправда його можна використати, як показову турботу про найбідніші верстви населення.

За матеріалами газети “Сьогодні”

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео