Орест Сарматський

Агро-новини 6 березня

бер06

Данія зайняла перше місце в світі за вживанням органіки

Жителі Данії є провідними споживачами органічних продуктів харчування в усьому світі, повідомляє fruit-inform.com.

Дана інформація з'явилася у новій доповіді, опублікованій Науково-дослідним інститутом Швейцарії. Згідно даним, органічні продукти складають 8,4% від загального обсягу ринку продуктів харчування в Данії, що значно вище, ніж в інших 178 країнах, включених до звіту.

За словами експертів, це показує, що Данія не тільки дбає про навколишнє середовище, але і виробляє органічну продукцію високої якості, яка користується популярністю у споживачів.

Данія — перша в світі за споживанням органіки!

До країн з великими ринками органічної продукції також належать США, Німеччина, Франція і Китай.

Нагадаємо, що влада Данії має план зробити країну «100% органічною» до 2020 року, збільшивши площі під органікою в два рази у порівнянні з 2007 роком.

За п'ять років вилучено та знищено 120 тис. голів свиней — Лапа

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа заявив, що з 2012 року у рамках боротьби з АЧС було вилучено та знищено понад 120 тис. голів свиней, повідомляє «Главком».

«З 2012 року було вилучено та знищено понад 120 тисяч голів свиней: у 2014-му – 339, у 2015-му – 67,8 тис., у 2016-му – 51,9 тис., у 2017-му – понад 3 тис. голів, заходи тривають», — розповів чиновник.

Станом на початок березня збитки через вилучення свиней в особистих селянських господарствах внаслідок карантинних заходів з 2012 року становили 13,77 млн грн, у спеціалізованих свинарських господарствах — 123,87 млн грн. Власникам особистих селянських господарств (приватний сектор) з 2012 року фактично компенсовано 12,61 млн грн (91,6%), виплати тривають.

Володимир Лапа, керівник Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів

«На кінець 2016 року нараховувалося 3,6 млн голів свиней у сільськогосподарських підприємствах і 3,4 млн голів у господарствах населення», — уточнив Володимир Лапа.

Очільник Держпродспоживслужби підкреслив, що вперше цього року в Україні запрацює державна програма з відшкодування.

«Також наразі працюємо над тим, щоби відновити ідентифікацію — ми зараз на фінальному етапі затвердження порядку», — говорить Лапа.

Херсонські депутати виступили проти відкриття ринку землі

Депутати Херсонської облради підтримали проект звернення до президента, Верховної Ради та Кабміну про недопущення скасування мораторію на продаж сільгоспземель, повідомляє grivna.ks.ua.

Документ, ініційований фермером Леонідом Кириченко, було підтримано 47-ма голосами.

Будівля Херсонської обласної ради

«17 лютого група депутатів України внесла подання до Конституційного суду з вимогою визнати неконституційним мораторій на продаж сільськогосподарських земель, який під спільним тиском селян був пролонгований Верховною Радою на 2017 р. Також всупереч мораторію у Верховній Раді зареєстрований законопроект про обіг сільськогосподарських земель, яким пропонується де-факто торгувати землею вже з 1 липня 2017 р. Прихильники вільного продажу землі сільськогосподарського призначення нібито обстоюють ринкові цінності і право селян розпоряджатися власним майном. Але ці аргументи не можуть замаскувати справжніх намірів прихильників «ринку землі» — скупити за безцінь врожайні чорноземи і перетворити селян на кріпаків», — йдеться у зверненні.

Також вказується, що скасування з 1 січня 2017 р спецрежиму оподаткування для сільгоспвиробників «привела до ще більшого занепаду і дефіциту коштів у фермерських господарств».

Вибір читачів за тиждень

Відео