90% мешканців Тернопільщини не готові продавати свою землю - Володимир Мужевич

IMG_2656_1

Пропонуємо читачам виступ керівника апарату Тернопільської обласної організації Аграрної партії України на аграрному форумі у Львові, який проходив 3 березня 2017 року.

Я представляю Тернопільську обласну організацію Аграрної партії України.

Хочу сказати, що наша організація є солідарною в питанні того, що на сьогодні категорично не можна продавати українську землю.

Ми солідарні з нашими Хмельницьким друзями, з Чернівецькою організацією і бачимо, що це є принципове питання і воно повинно об’єднати наші партійні ряди.

Ми минулого року з цього приводу проводили таке соціологічне дослідження і на протязі трьох десь місяців на теренах Тернопільщини проводили це опитування та задавали 2 питання: чи згідні ви продавати землю – так, чи ні? Десь біля 5 тисяч респондентів різних взяли участь.

IMG_2597
IMG_2597

Хочу вам сказати: до 10%  людей згідні продавати землю. Всі решта сказали категоричне «ні». З огляду на такі статистичні дані і таку ситуацію, яку ми бачимо, в якому стані зараз фермерство знаходиться (фермери налякані тим фактором, що може бути відкритий ринок землі), на сьогоднішній день можемо сказати так, що власник землі морально не готовий продавати землю, а орендар матеріально не має коштів, щоб її купити. Фермер має насіння, має техніку, він обробляє землю, але вільних обігових коштів він не має. І тому, не знаючи, яка реальна ціна буде на землю, він несе ризики, що він може втратити свій основний засіб виробництва. Тому що «грошові мішки» не дадуть йому цю землю придбати. І що буде після цього? Закінчується термін дії договору оренди, фермер залишається зі своєю технікою, він перетворюється на МТС, і після того він вже не може конкурувати з великими агрохолдингами, та техніка старіє, він її купляти не може, і тоді поповнює лави наших заробітчан. І ми прощаємось з таким фермером. От така ситуація, яку ми бачимо зі своєї сторони і які перестороги є з цього приводу.

IMG_2554
IMG_2554

Говорили і за умови емфітевзису. Ми вважаємо, що це є прихована форма продажу-купівлі української землі. На теренах Тернопільщини в ЗМІ оголошення легально ходять: купимо українську землю. Служби мовчать, це на протязі вже місяців. Ми про це говорили вже в засобах масової інформації і так далі. Про що йдеться? Дзвонимо на той номер телефону, представляємося там, на Гусятинщині маємо землю, цікавимося, скільки земля коштує? Ага, пропонують емфітевзис на 49 років. Пропонують на гектар, вслухайтесь, 16 тисяч гривень! Ділимо на 49 років і що виходить? Скільки в рік? 326 гривень!!! Це нас намагаються «ощасливити» таким чином, і дати 326 гривень зараз і ми зможемо за допомогою тієї суми (16 тисяч гривень в рік) вирішити всі свої проблеми. В листівці гарно все написано: і машину кпити і полікуватися за кордоном… яка йде агітація з цього приводу! Звертаємо увагу, а яка ж орендна плата на сьогоднішній день? Вона в шість (!) разів більша. Середній розмір орендної плати на гектар на Тернопільщині – 1800 гривень. Це є цифри, це є математика.

І тому ми говоримо, що українець повинен триматися своєї землі. Земля в майбутньому повинна приносити дохід українцеві, і вона нас ідентифікує і ми залишаємось Україною, поки ми маємо ті чорноземи, поки вона залишається у власності українців.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=jY3PGgnckoc[/embed]

На що хотілося би ще звернути увагу?

Загрози, які пов’язані з тим самим емфітевзисом і так далі. Зрозумійте, я такий життєвий приклад наведу… Є старші люди, я розумію тих 10%, вони вже ближче до Бога, ще би може хотіли там дітям помогти, вони готові продати. Так? Але яка реакція родичів буде, скажемо, до того наміру продати? Знають, що бабуся продала – не має землі по емфітевзису. Вже не їхня власність. Ті родичі будуть доглядати старшу людину, ходити? Не будуть! Померла бабця. Що далі з тою землею робиться? Вони будуть успадковувати? Платити гроші? Бо ж та земля ніби їхня формально. Але вона доходу не буде приносити. 49 років вона не буде приносити доходу. І та земля після того емфітевзису стає чужою землею! Для українця стає чужою землею!

Ще одне питання. Про це не говорять… Емфітевзис,  отримали зразу гроші… А сплата земельного податку? По оренді все зрозуміло: вона там включена, питань нема. А по емфітевзису є відповіді на питання? Нема! Податкова обов’язково на це зверне увагу! І закінчить рік, і до власника (немає значення, уклав на емфітевзис договір – не уклав, прийде податкове повідомлення. До цього треба бути готовим.

Узагальнюючи: ми раді, що такі форуми почали проводитися по Україні, ми раді, що Аграрна партія заходить в публічну площину з обговорення даного питання. Воно є складне, але ми називаємося Аграрною партією і ми повинні це питання тримати на пульсі, виробляти узгоджену позицію, проукраїнську обов’язково позицію, вона повинна консолідувати наше суспільство, і я думаю, що відповідні результати праці цієї будуть.

Ми зичимо плідної праці успіхів, будемо підтримувати у всіх тих починаннях, хорошого руху вперед!

Вибір читачів за тиждень

Відео