Орест Сарматський

Чи втратиться можливість вирощувати абрикоси і персики? (Агро-новини)

unnamed (8)

Сільгоспвиробництво потрібно пристосовувати до зміни клімату

Україна не зможе отримати суттєвої вигоди від зміни клімату. Вже втрачено можливість вирощувати абрикос та персик, під загрозою можливості промислового виробництва черешні. Зміни клімату призводять до більш раннього пробудження садових дерев, але загрозу травневих заморозків вони не ліквідують. Тому вирощування багатьох культур в Україні стає дуже ризикованим. Повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на сторінку у Facebook економіста інвестиційного відділу FАО Андрія Ярмака.

unnamed (7)
unnamed (7)

Хоча весна останніх років ї є більш ранньою та дружною, з появою «лютневих вікон», але зміщення температурних піків не відбулось і кожні 3-5 років слід очікувати серйозних заморозків на початку травня, запевняє експерт.

«Україна не зможе отримати суттєвої вигоди від зміни клімату — фактично ми вже втратили можливість вирощувати абрикос та персик, під загрозою можливості промислового виробництва черешні. Вирощування яблук в південних регіонах також має вищі ризики, ніж в центральних та північних, тому, що раніше ці культури не встигали зацвісти до останніх приморозків, а зараз починають цвісти раніше», — говорить Андрій Ярмак.

Виробництво інших культур також потрібно пристосовувати до зміни клімату. Нові кліматичні умови несуть загрозу як південним, так і північним областям України, скорочуючи кількість придатних для сільського господарства земель.

«Якщо говорити про інші культури, то тут теж є нюанси. Без зрошення південь країни не має суттєвих перспектив розвитку виробництва. А на півночі земельні площі обмежені. І там, до речі, все більше потрібно зрошення. А рівень наших річок з кожним роком зменшуються. Підземні води використовуються, на мою суб'єктивну думку, досить безсистемно та нераціонально», — зазначив експерт FАО.

Уже десять років найбільш рентабельним залишається вирощування соняшнику

Минулого року рентабельність виробництва насіння соняшнику склала 61,9%.

Десятий рік поспіль найбільша рентабельність залишається у вирощуванні насіння соняшнику. За підсумками діяльності у 2016 р. рівень рентабельності виробництва насіння соняшнику сільгосппідприємствами склав 61,9%, що є найбільшим показником серед аграрної продукції. Така тенденція спостерігається з 2007 року, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

unnamed (10)
unnamed (10)

У цілому, рівень рентабельності виробництва продукції сільського господарства підприємствами у 2016 році склав 37,3%. У тому числі рентабельність виробництва продукції рослинництва ? 44,3%, продукції тваринництва - 7,7%.

Серед продукції рослинництва найбільшу прибутковість у минулому році мали насіння соняшнику (61,9%), соя (51,8%) та ріпак (45%).

У тваринництві найбільша рентабельність була зафіксована у виробництві молока - 18,4%. Загалом, рентабельність виробництва тваринницької продукції у 2016 році склала 7,7%.

В Україні дефіцит на кваліфікованих працівників теплиць — думка

В Україні важко знайти фахових працівників для роботи в теплицях, стверджує директор тепличного комплексу Galicia Greenery, що знаходиться на Львівщині, Сергій Ленчук.

unnamed (11)
unnamed (11)

Компанія Galicia Greenery створена завдяки іноземним інвестиціям, вирощує овочі методом сухої гідропоніки. За словами її директора Сергія Ленчука, це виробництво високотехнологічне і потребує кваліфікованих кадрів, проте, як виявилося, в українських освітніх закладах їх не готують.

«В Україні відсутня фахова підготовка працівників сучасних теплиць. Працівників, які знають технології, розуміють, як вирощувати овочі в тепличних господарствах. Тому ми відправляли своїх працівників на стажування в Нідерланди. Крім того, ми хочемо проводити на нашій базі навчання студентів Львівського аграрного університету, ділитися нашим досвідом», — сказав Сергій Ленчук, презентуючи компанію на агрофорумі у Львові, та розповідаючи про проблеми, з якими вона зіштовхнулася на старті створення.

Вибір читачів за тиждень

Відео