Оксана Бучко

Через накопичення мулу в Івачівському водозаборі може підтопити частину Тернополя

65_big

Очищення гідроспоруд потребують водозабори, з яких отримує воду Тернопіль. Особливо критична ситуація в Івачівському, де довший час не проводять відповідного очищення, зауважує тернопільський еколог Олександр Філь.

- Гідроспоруд Горішньо-Івачивського водосховища не очищують, а глибина ставу становить 1 м, - говорить еколог. – Колись працював землеснаряд, який очищував водосховище. Сьогодні фінансування на такі роботи немає. І це проблема, яку повинне вирішувати спільно керівництво міста та області. Адже є загроза не лише припинення водопостачання, але й прориву гідроспоруд через підняття рівня води. Тоді підтопити може ближні території, а ще і частину «Дружби».

Гідроекосистему Тернопільського водосховища запланували у міськраді рятувати за «Програмою розвитку водосховища Тернопільський став на 2017-2019 рр.». За три роки планують вкласти 29 млн грн.

- Проблема потребує нагального вирішення, - додає еколог. - Мова йде про комплексне очищення гідроспоруд водозаборів, забруднення яких є головною причиною несприятливої екологічної ситуації.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео