Оксана Бучко

Аграрії із всієї України та Європи обирали сорти озимої пшениці на демо-полях «Агропродсервісу» (фото)

поле

Стабільні сорти високої продуктивності озимої пшениці на демо-полях ПАП «Агропродсервісу» представили аграріям зі всієї України, а також іноземним гостям із близько 10-ти європейських країн під час ІІ Міжнародного Форума аграрних інновацій «Нове Зернятко-2017» у Настасові. Секрети вирощування майже 65 сортів цієї культури криються у системі очищення та калібрування насіння, а також у детальному аналізі ґрунтів та підборі ефективних міндобрив і засобів захисту.

-  Очищення та калібрування насіння здійснюємо на спеціалізованому заводі «Cimbria». Посівний матеріал доводимо до найвищих кондицій. Виробнича потужність даного комплексу - 360 тонн/добу, - розповів головний агроном-технолог компанії Андрій Кулян. – Також стабільність культури забезпечуємо завдяки родючості ґрунтів, під час обробки яких дотримуємось новітніх технологій. Неабияку увагу приділяємо вибору мінеральних добрив та засобів захисту рослин. Щороку збільшуємо кількість сортів після ретельного тестування насіння на демо-полях. У відібраних зразках зерна лабораторним методом встановлюємо його якісні характеристики: вміст клейковини, білка та маси 1000 насінин. Тільки після отриманих позитивних результатів вводимо насіння.

IMG_8886 (Copy)
IMG_8886 (Copy)

Насіннєві посіви компанії займають площу 6 тис. га. За словами Андрія Куляна, робота на таких масштабних полях потребує неабиякої дбайливості працівників та орієнтації на прибуток, що забезпечує команда професіоналів своєї справи. Усі методи виробництва спрямовані на пошук оптимального економічно-вигідного способу.

IMG_8884 (Copy)
IMG_8884 (Copy)

Найбільш популярні сорти, які відзначились стабільністю урожаю, є сорти закордонної селекції -  Богемія, Колоніа, Іліас (понад 10 т/га). У поточному році господарство одержало від чеської компанії ексклюзивне право на продаж на території України нового ультрараннього сорту озимої пшениці  Бодицек, який першим розпочинає жнива. А сорти «Злука», «Придніпровська» і «Тобак» української, українсько-чеської та німецької селекцій видали минулого року на круг більше 11 тонн. На демо-ділянці у 2016 році зафіксували показник врожайності  сорту «Тобак» – 116 центнерів з гектара.

- Форум є чудовою можливістю побачити результати вирощування культур та обмінятись досвідом застосування новацій під час вирощування, - зазначив аграрій із Чернігова Володимир Фантух. - На полях результатів не приховаєш. Ми обираємо сорти відповідно до їхньої витривалості. Оглядаючи демо-поля компанії,  знаходимо підходящі сорти озимої пшениці  для нашого господарства.

IMG_8891 (Copy)
IMG_8891 (Copy)

IMG_8892 (Copy)
IMG_8892 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео