Оксана Бучко

Тернопільський архієпископ після гулянь в ресторані продав Червоногородський замок

maxresdefault

Скандального архієпископа Мстислава Гука, який очолював Тернопільську та Хмельницьку єпархії Української автокефальної православної церкви, звинувачують у незаконному продажі монастиря за 382 тис. грн.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на керівника Фонду пам’яті Блаженнішого митрополита Мефодія Наталію Шевчук.

Мова йде про Черновогородський замок в с. Нирків Заліщицького району Тернопільської області. Руїни пам’ятки архітектури 17-19 ст. належали Тернопільсько-Подільській єпархії УАПЦ. На цій території планували облаштувати чоловічий монастир. Зміни призначення замку розпочались у 2015 році, коли помер голова УАПЦ Мефодій. Новим керівником обрали митрополита Макарія, а керівником Тернопільскої єпархії призначили єпископа Мстислава Гука.

19905235_1550917664959358_6001976624313899823_n
19905235_1550917664959358_6001976624313899823_n

Наступного року підписали угоду про передачу пам’ятки у власність товариства з обмеженою відповідальністю «Джуринфортеця», співзасновником якого була Тернопільська єпархія УАПЦ. Згідно з оцінкою, ця нерухомість коштувала 382 тис. 578 грн. Другим співзасновником і директором товариства стала місцевий підприємець Ольга Кузан.

Нагадаємо, після скандальних розваг Мстислава у тернопільському ресторані, синод повідомляв про зняття його з посади і відправку до монастиря для покаяння. І саме в цей час, коли Мстислав мав бути у монастирі, він як представник Тернопільської єпархії підписав ще один важливий документ щодо замку. У протоколі засідання ТОВ «Джуринфортеця» від 31 жовтня йдеться, зокрема, про вихід Тернопільської єпархії зі складу учасників товариства, а також про надання повноважень директору товариства Ользі Кузан щодо передавання Палацу у власність товариства та на виплату Тернопільській єпархії її частки в Статутному капіталі, тобто ті самі 382 тисячі 578 грн - ринкова вартість замку.

Мстислав пізніше сам визнав, що дійсно був засновником ТОВ «Джуринфортеця», яке утворили з метою передавання архітектурної пам’ятки у приватну власність місцевого підприємця Ольги Кузан. За його словами, отримані від Кузан гроші мали піти на реконструкцію костелу. Проте, куди врешті-решт поділися самі гроші, Мстислав пояснити не зміг , пише ТСН.

Керівник Фонду пам’яті Блаженнішого митрополита Мефодія Наталія Шевчук передала усі наявні документи департаменту релігії Міністерства культури. Голова департаменту Андрій Юраш підтвердив отримання документів, проте, зазначив, що майновими справами займається управління історичної спадщини Мінкульту. Відтак у міністерстві очікують лише відповідної заяви від Фонду та обіцяють розбиратися зі справою на рівні міністра.

Тернополяни обговорюють ситуацію в Facebook.

- Хтось займається порятунком таких місць та розвитком туристичної галузі, дехто рятує в наших очах після скандалів релігію, а є просто комерція, бізнесвумени та «безстрашність», - пише у Facebook тернопільський мандрівник Роман Задорожний. - Цікаво, оцінювали ці ділки перспективність такого бізнес-проекту? А комунальній установі Заліщицької  РДА, я так розумію, за вїзд вже оплачувати не потрібно?

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео