Орест Сарматський

На митниці за одну фуру горіхів дають хабар від $2 до $5 тис (Агро-новини)

серп17

З однієї нелегальної фури горіхів бізнес платить безпосередньо співробітникам СБУ, які нібито контролюють експорт горіхів і бурштину Одеській митниці, від $2 до $ 5 тис. 

Про це повідомляє Agropolit.com.

За словами одного з співробітників одеської митниці, експорт горіхів і бурштину вже давно повністю контролює СБУ, і контора нікому не дає влазити в цю тему.

«Пам'ятаєте гнівні заяви Міхо (Саакашвілі — ред.) з приводу контрабанди горіхів? Це була спроба грузинів поламати багаторічну схему. Але експорт горіхів давно контролює СБУ. З однієї фури горіхів платять безпосередньо СБУшникам від $2 до $5 тис.— залежно від сорту товару, горіхи бувають різні за величиною і якістю. Імпортом горіхів займаються турецькі підприємці, які живуть в Україні. У Туреччині цей товар іде «на ура», попит завжди стабільний», — повідомило анонімне джерело.

1703
1703

Слова митника підтверджує і турецький підприємець Ахмет, який займається експортом горіхів з України вже багато років.

«Горіхи продаємо в Туреччині, як правило, реалізацією товару там займається наша рідня. Імпорт сезонний. Щотижня тільки я відправляю по дві-три фури. Але я невеликий імпортер, є колеги, які відправляють по п'ять-шість фур в тиждень. За кожну фуру горіхів доводиться платити. Такса - $2 тис. із фури за дрібний і несортований горіх, $4-5 тис. тис. за великий, неподрібнений. Платимо певним людям на митниці, вони працюють роками. Ні для кого не секрет, що далі гроші передаються співробітникам СБУ, які сидять на митниці постійно, змінюються як на чергуванні і самі перевіряють вміст фур», — розповів турецький підприємець.

Заповідний Тарутинський степ продовжують розорювати

Приватна агрофірма продовжує вести незаконні сільськогосподарські роботи в межах ландшафтного заказника «Тарутинський степ» попри заборону суду і приватну обіцянку міністра оборони Степана Полторака не чіпати цю територію.

1701
1701

Територія, про яку йде мова, з 1946 по 2004 рр. була частиною артилерійського полігону. У 2005 р. Тарутинська райдержадміністрація вилучила землі полігону у військових.

Про це йдеться на сайті dumskaya.net

«Тарутинський степ» є об'єктом так званої Смарагдової мережі Європи (Emerald Network Europe) — ряду територій особливого природоохоронного значення, які визначають і зберігають біологічне різноманіття країн Євросоюзу, Східної Європи та деяких африканських держав. Вважається, що заказник в Одеській області — чи не останній збережений в первозданному вигляді європейський степ. «Міноборони не змирилося з втратою гігантської території і почало багаторічну судову тяганину, намагаючись повернути землю. Боротьбу за величезні земельні угіддя люди в погонах вели, прикриваючись гаслами про необхідність відродження полігону. Однак, як з'ясувалося, земля їм потрібна була лише для того, щоб передати під обробку приватним компаніям», —  йдеться в повідомленні.

Мінагрополітики і Київстар створять digital-платформу для аграріїв

Днями Мінагрополітики та компанія «Київстар» підписали Меморандум про взаєморозуміння, за умовами якого сторони будуть співпрацювати задля впровадження новітніх технологій у процеси виробництва в сільському господарстві.

Особливим акцентом цієї угоди є створення якісних умов для розвитку малих та середніх  фермерів завдяки впровадженню сучасної цифрової платформи для агровиробників.

Про це повідомили в прес-службі Мінагрополітики.

«Розроблена цифрова платформа для агровиробників стане ефективним інструментом комунікації представників міністерства з ключовими гравцями агросектору, а також для надання консультацій та необхідної інформації про державні програми підтримки чи іншої важливої для виробників інформації», — наголосила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.

1702
1702

Також вона зазначила, що впровадження інноваційних технологій на агроринку сприятиме підвищенню якості української харчової продукції — наприклад, завдяки можливостям мобільного простежування повного циклу виробничого ланцюга, реального впровадження принципу «від лану до столу».

Вибір читачів за тиждень

Відео