Віра Олександрович

Тернополянці подякували за «тренування» - першу петицію депутати вивчали дві години (фото, відео)

Тетяна Цаволик2

Першу електронну петицію, що надійшла на сайт Тернопільської обласної ради і отримала необхідні для розгляду голоси, депутати підтримали (37 - «за»), але – не без проблем.

Нагадаю, йшлося про передачу обласній експериментальній комплексній школі мистецтв імені Ігоря Ґерети права власності на землю і приміщення, що передбачалося для обласної бібліотеки за адресою: площа Героїв Євромайдану, 17. Ініціатори петиції пояснювали, що цей крок потрібен, аби забезпечити учнів належними умовами для навчання. Натомість із поведінки і фраз частини депутатів можна було зробити висновок, що вони взагалі не розуміють, що таке петиція і який порядок її ухвалення.

[embed]https://youtu.be/WbBOfQTp8eE[/embed]

Власне, петицію представила депутатам ініціатор її подання – тернополянка Тетяна Цаволик. Вона не є працівником закладу. Просто реалізувала ідею, передбачену законом про відкритість органів влади.

[embed]https://youtu.be/ei7AnWwTVwE[/embed]

Після цього розпочалася тривала дискусія, що супроводжувалася як звинуваченням Тетяни Цаволик у зверхньому ставленні до депутатів, так і взаємними доріканнями самих політиків. Обговорення викликало емоції у присутніх у залі представників громадськості. Проте депутати наполягали, що питання містить чималі ризики.

[embed]https://youtu.be/UFSsmesc6qM[/embed]

- Я вже не вперше чую, що є якесь техніко-економічне обґрунтування запропонованого проекту. Але я про таке не чув, - зауважив голова обласної ради Віктор Овчарук. – Ми тільки ухвалювали рішення про звернення до Кабміну про передачу того приміщення із державної у комунальну власність.

[embed]https://youtu.be/onju_X1OOCU[/embed]

Захищати автора петиції і групу учителів школи мистецтв, які прийшли на сесію, кинувся депутат із «Народного контролю» Володимир Болєщук. Майже всі його фрази прихильники передачі приміщення бібліотеки навчальному закладу зустрічали оваціями.

Учителі в залі
Учителі в залі

[embed]https://youtu.be/v7JR0-DDo4M[/embed]

Реакція колег була неадекватною. Дехто із депутатів почав іронізувати щодо заяви пана Болєщука. Більше того, саме його запропонували обрати головою комісії, що розбиратиметься у справі. Мовляв, якщо так переймається, то нехай і працює. Знати напругу у залі спробував голова ОДА і одночасно депутат обласної ради Степан Барна.

[embed]https://youtu.be/fstjio_vfMs[/embed]

Рішення профільної комісії обласної ради з приводу петиції висловив її голова Михайло Тимошик. Виявилося, що до спільної думки депутати не дійшли, натомість висловили чимало претензій до керівництва освітнього закладу.

[embed]https://youtu.be/UTLshOuccq8[/embed]

Після цього з’ясувалося, що депутати не просто не розібралися у пропозиціях Тетяни Цаволик, а й запідозрили її у просуванні якогось «бізнес-проекту». Мовляв, вона працює «на когось». А запропонувавши віддати інвестору і дві будівлі: на вул. Медовій, 5 і на бульв. Т.Шевченка, 15, може залишити заклад взагалі без приміщення.

- З’ясовувати механізми, враховувати умови, необхідні школярам, мають фахівці, - каже Тетяна Цаволик. – Я лише оформила петицію. А ви тепер – працюйте!

Тетяна Цаволик
Тетяна Цаволик

Частина депутатів сприйняла таку заяву «у штики», а дехто, навпаки, подякував дівчині. Мовляв, завдяки їй обласна рада отримала можливість потренуватися в ухваленні петицій. Адже наразі необхідну кількість голосів набрала лише одна, але слід очікувати ще.

Чому у закладі попередньо розрахованому на 80 учнів зараз навчається 350, а також – чому у цих дітей нині немає належних умов для навчання, намагалася депутатам пояснити донька Ігоря Ґерети – Ярина.

Донька Герети
Донька Герети

[embed]https://youtu.be/IuMAB7ubsjs[/embed]

Щоб вивчити це питання, депутати створили робочу групу. До її складу повинні увійти представники обласної і міської рад, держадміністрації і школи мистецтв. Висновки і пропозиції фахівців обласні депутати планують незабаром заслухати на сесії.

Що ще відбувалося на сесії Тернопільської обласної ради, читайте ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео