Що робити тернополянам, коли в домі немає гарячої води?

thumb_672134_news_m

Тернополяни до середини жовтня будуть без гарячої води, прогнозують у КП «Теплокомуненерго». Є ряд новітніх технологій, які дадуть можливість тернополянам відчути себе жителями сучасного світу, а не середньовіччя, запевняє місцевий експерт у сучасних системах опалення.

У редакцію «20 хвилин» звернувся тернополянин, мовляв місцева влада все робить для того аби жителі міста відчували себе наче в середньовіччі.

- Сьогодні в нашому, колись комфортному, місті настали лихі часи, - емоційно розповідає Володимир Чумак. - Помитися немає чим, бо відключили гаряче водопостачання. Більше того, влада понабудовувала торфяних котелень, тепер все місто буде в диму.

В нас чомусь все як не в людей, продовжує обурюватися тернополянин. Діячі у європейських країнах ведуть своїх громадян в перед, використовуючи сучасні технології, зокрема енергію сонця, вітру, води чи навіть тепло землі. А наша влада прикриваючись балачкою та вишиванкою веде нас назад у середньовіччя, коли їжу готувати та воду гріли використовуючи “смердюче” сухе болото.

Теплої води не буде ще довго

- Наразі ситуація з гарячим водопостачанням для тернополян і надалі не втішна, - каже менеджер з адміністративної діяльності та зв’язків з громадськістю КП «Тернопільмісьтеплокомуненерго» Олександр Лазарчук. - Борг через, який вимкнули гаряче водопостачання для мешканців міста і надалі досить великий і становить 34 млн. грн на початок поточного місяця.

Тобто маючи такий чималий борг КП «Тернопільмісьтеплокомуненерго» просто не може сьогодні закупити необхідного газу, кажуть там.

- Наразі води не буде допоки не почнеться опалювальний сезон, - коментує Олександр Лазарчук. - Як тільки запрацюють наші котельні, тоді відновимо постачання гарячої води у крани тернполян.

До слова, цьогорічний опалювальний сезон розпочнеться 14-15 жовтня.

Є багато сучасних технологій

Що робити аби не відчувати себе в середньовіччі та не гріти воду аби помитися у казані чи чайнику, розповідає місцевий фахівець у системах опалення Сергій Теплий.

- Сьогодні існує багато різних технологій, які дають можливість безпосердньо в домі чи квартирі нагріти воду для різних побутових потреб не застосовуючи газу, - розповідає пан Теплий. - Часто такі технології дають можливість власникам житла економити на енергоносіях. Більше того, щоб встановити подібне сучасне обладнання не потрібно спецдозволів на монтаж, як це було з газовими котлами. Єдине що потрібно - вдало обрати відповідно до потреб сім'ї обладнання.

Водонагрівачі можна розділити на два типи: проточні та накопичувальні, продовжує фахівець. Крім того, можлива класифікація по джерелу енергії. Фахівець каже, що найпопулярнішими серед тернополян є електричні проточні нагрівачі та бойлери.

Проточний водонагрівач

За останніх декілька років популярними серед місцевого населення стали проточні нагрівачі, розповідає Сергій Теплий. Цей водонагрівач, не має накопичувального резервуару для гарячої води, відповідно він є компактний. Часто його параметри не перевищують 25х25 см.

- Температура води на виході з проточного водонагрівача залежить від витрати рідини, - зауважує він. - Тому не варто чекати від такого приладу сильного тиску з високою температурою. І нагріти цілу ванну води буде складно та довго. Але разом з тим, вони досить зручні та практичні. Їх часто встановлюють в душових кабінах та на кухні. Ще одна його перевага в тому, що він воду нагріває одразу ж після вмикання крану.

Він також хороший тим, що легко монтуєтьс, його без проблем може встновити той хто вміє тримати інструменти в руках, жартома каже пан Сергій. Такі нагрівачі є різної потужності. Їх краще купувати закордонних виробників, оскільки наші не такі якісні.

Електричний бойлер

Ще одним популярним серед тернополян є електричний бойлер з накопичувальною системою, продовжує фахівець Теплий. Такі нагрівачі є декількох видів і типів. Зокрема: горизонтальні і вертикальні, вузькі, плоскі, на так званий сухий тен та мокрий. Також різняться вони по об'ємах, тобто існують 20, 50, 80 та 100 літрові бойлери.

- Такі обігрівачі забезпечують комфортне миття, - каже Сергій Теплий. - Зокрема споживач без проблем може набрати у ванну води. Однак для того аби помилася друга особа, необхідно буде декілька хвилин зачекати. Все залежить від потужності та об'єму бойлера. Тобто одні бойлери можуть нагріти воду за 15 хв. інші довше - за 30 хв.

В середьньому тернополяни беруть потужністю в 2 кВт, продовжує він. Донедавна в Одесі якісні бойлери виготовляли, на жаль зараз їх немає на ринку. Якісні бойлери закордонні. Щодо цін то вони коливаються від 1800 до 3000 грн. за нагрівач такого типу. Краще, брати бойлер з сухим теном, він працюватиме довше, проте він і дорожчий на 600-800 грн. На середньостатистичну сім'ю з трьох чоловік, фахівець радить купувати 50 літровий бойлер. Пан Теплий каже, що такі бойлери, як правило у квартирі монтують над унітазом, оскільки цей нагрівач потребує місця.

Електродний опалювальний котел

Існує ще одна новітня технологія, зокрема енергозберігаючий електродний опалювальний котел, зауважує Сергій Теплий. Це однофункціональні котли, тобто вони гріють воду виключно для опалення.

- Ці котли також є компактні та мають різну потужність, - продовжує пан Теплий. - Зокрема є котли на 220 та 380 вольт. Трьохфазні засоби нагріву води, тобто на 380 вольт, встановлюють в основному у приватні будинки. Електродний опалювальний котел, зазвичай монтують в тандемі з іншими котлами, як правило з газовими чи твердопаливними. Що дає можливість власникам житла суттєво економити на енергоносіях.

До слова, електродний котел - установка прямої дії де нагрівання води відбувається завдяки невпорядкованому руху іонів у воді від катода до анода з частотою 50 коливань в секунду, звідси друга назва електрокотлів - “іонні котли”. Хаотичний рух іонів приводить до максимально швидкого збільшення температури води.

Виробники запевняють, що найменший електродний котел потужністю в 2 кВт може обігріти приміщення в 40 кв. м, тобто середню за розмірами двохкімнатну квартиру.

Віталій Ониськів

Вибір читачів за тиждень

Відео