11 жовтня в історії Тернопільщини

ready-to-ship-wedding-bouquet-sunflower-bridal-bouquet-silk-wedding-flowers-red-yellow-blue-bouquet-vintage-wedding-wedding-bride

Цього дня народилися:

Барчук Олег (1957, с. Борсуки Лановецького району) — український правник, громадський діяч. Полковник міліції.

barchuk
barchuk

Бойчук Богдан (1927, с. Бертники Монастириського району - 10 лютого 2017 р., Київ) — поет-модерніст, прозаїк, перекладач та літературний критик, член Нью-Йоркської групи, один з її засновників. Член ОУП «Слово» та НСПУ, лауреат Міжнародної літературної премії ім. Гоголя (1998).

boychuk
boychuk

Ішутін Богдан (1998, м.Теребовля - 22.05.2017, смт Новоайдар (Луганська область) - солдат, номер обслуги 44-ї ОАБр. Був наймолодшою дитиною в сім'ї. Коли Богдану виповнилось 18 років, він одразу ж підписав контракт на військову службу. Залишились батьки, дві сестри і брат, теж учасник АТО. Загинув під час виконання службових обов'язків внаслідок вогневого поранення. Проводиться розслідування, з'ясовуються деталі та причини загибелі солдата. Похований 25 травня в Теребовлі.

Кіпибіда Зіновій ( 1953 р., с. Чернихівці Збаразького району) - літератор, журналіст, художник. Закінчив Вижницьке училище декоративно-прикладного мистецтва (1974, нині коледж), Тернопільський приладобудівний інститут (нині - ТНТУ ім. І. Пулюя). Працював художником у НВО «Ватра», ПМП «Юля».

kipibida-zinoviy-mihaylovich
kipibida-zinoviy-mihaylovich

Мандзій Зенон (1921, с. Дубівці, нині Тернопільського району) – громадський діяч.

mandzij
mandzij

Протасевич Тарас (1962 року, м. Тернопіль - 13. 04. 1986) - лейтенант, командир роти, служив у військовiй частинi пп 93992. Під час бойової операцiї в провiнцiї Кунар 13 квітня 1986 року душмани пiддали iнтенсивному обстрiлу позицii арт-батареї, якою командував лейтенант Протасевич. Двадцятитрирічний лейтенант не розгубився, вмiло керував вогнем своєї батареї. У цьому бою загинув. За мужнiсть i вiдвагу нагороджений орденом Червоної Зiрки (посмертно). Вулицю на мікрорайоні Східний у Тернополі назвали в його честь.

Кордюкевич Надія (1969, с. Ласківці Теребовлянського району) — хореограф, тренер. Танцюристка міжнародного класу (в парі з чоловіком), суддя вищої категорії (від 1995)

kordyukevych
kordyukevych

Січинський Мирослав-Іван-Андрій (1887, с. Чернихівці, нині Збаразького району — 16. 03. 1979, м. Вестленд, шт. Мічиґан,США) — громадсько-політичний діяч, редактор, публіцист.

sichynskyj
sichynskyj

Складан Ірина (1966, м. Тернопіль) — драматична актриса.

skladan
skladan

Соханівський Володимир (1925, с. Жизномир, нині Бучацького району - 2013) – лікар, редактор, громадський діяч.

sohanivskyj
sohanivskyj

Цей день в історії Тернопілля:

Згідно з ухвалою Тернопільського воєводства від 11 жовтня 1921 р. не дозволено засновувати читальню в с. Іванівка Теребовлянського повіту, оскільки виділ читальні не зміг повністю ґарантувати, що не проводитиме політичну роботу.

1944 - У Копичинському районі у палату, де перебували працівники НКДБ і НКВС, було кинуто бійцями УПА 4 гранати. Важко поранений начальник Тлустенского РВ НКДБ.

1948 - в Малу Луку Гусятинського району приїхала створювати колгосп група з десяти осіб із Гримайлова, у т. ч. голова райвиконкому Говорун, начальник райвідділу МДБ майор Мокроусов, лейтенант МДБ Силкін. В хаті Івана Тополі застали його жінку Анну; коли вона відмовилася писати заяву, то почали бити й колоти шилом в груди; після чого поставили хрестик у заяві.

1977 - в Почаївській Лаврі пострижений в чернецтво уродженець с.Іване-Пусте Борщівського району, майбутній першоієрарх нововідродженої у 1990 році Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ), митрополит Луцький і Волинський УПЦ Київського патріархату Іоанн (Василь Миколайович Боднарчук). 9 листопада 1994 загинув у ДТП. Похований поблизу церкви св.Іоана Богослова в селі Іване-Пусте.

1990 - Повідомлялось, що президія Тернопільської міської ради прийняла рішення “Про націоналізацію майна КПРС (КПУ), ЛКСМК (МДС)”, згідно з яким передбачалось до 1 грудня 1990 року інвентаризувати все майно обкомів партії і комсомолу, яке знаходиться на території міста, націоналізувати його і передати у муніципальну власність будівлі, приміщення, гаражі.

1991 - перейменовано вулиці Гусятина.

11 жовтня відзначається Міжнародний день дівчаток (International Day of the Girl Child). Цю дату проголосила Генеральна Асамблея ООН на знак визнання прав дівчаток і унікальних проблем, з якими їм доводиться стикатися у всьому світі.

Вперше день дівчаток відзначався в 2012 році і був присвячений актуальній для багатьох країн світу проблемі — дитячим шлюбам. Як свідчить статистика, майже кожна третя жінка у світі у віці від 20 до 24 років вперше вийшла заміж до досягнення 18-річчя. Третина з них вступили в шлюб раніше, ніж їм виповнилося 15 років. Особливо лякаюче ця тенденція виглядає в країнах, що розвиваються: 90 відсотків дітей, які народжуються у 15-19-річних підлітків, — це діти дівчаток, вже одружених.

В той же час дитячі шлюби являють собою порушення основних прав людини і негативно впливають на всі аспекти життя дівчаток. Ранні шлюби позбавляють їх дитинства. Їх насильно примушують переривати освіту, можливості таких дівчаток сильно обмежені, а небезпека бути підданими насильству і домаганням зростає в кілька разів.

Дитячі шлюби загрожують здоров'ю та життю дівчаток, так як ведуть до ранніх вагітностей, до яких дитячий організм найчастіше просто не готовий.

6pwkkom4s0u
6pwkkom4s0u

Іменини сьогодні святкують Олександр, Прохор, В’ячеслав, Марія, Харитон.

Вибір читачів за тиждень

Відео