Оксана Бучко

На Тернопільщині помічають порушення у підготовці до виборів в ОТГ

22471955_1566013360123796_1930467500_o

Порушення у формуванні виборчих округів, а також в агітаційній кампанії виявили представники Громадської мережі «ОПОРА». Вони аналізували підготовчий процес на Тернопольщині перед місцевими виборами в ОТГ, які проведуть 29 жовтня.

Нагадаємо, у виборах беруть участь 4 об’єднаних територіальних громад на Тернопільщині - Зборівська, Хоростківська, Лановецька та Саранчуківська громади. У Зборівській, Хоростківській та Лановецькій громадах вибори до міських рад проводять за пропорційною виборчою системою в багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками місцевих організацій політичних партій із закріпленням кандидатів за територіальними виборчими округами. У Саранчуківській громаді вибори до сільської ради проводять за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах. Як зауважили експерти, кандидати одної з ОТГ позбавлені можливості рівної конкуренції, а виборці не можуть однаково впливати на результати виборів.

- Згідно законодавства визначено приблизно рівну кількість виборці в виборчих округах, - пояснив  координатор представництва Громадянської мережі «ОПОРА» в Івано-Франківській, тернопільській, Хмельницькій областях Іван Маруняк. - Люди таке визначення розуміють по-різному. Зважаючи на те, що кількість населених пунктів у Зборівській міській громаді перевищує кількість мандатів передбачених пунктом 4 частини 3 статті 16 ЗУ «Про місцеві вибори», територіальна виборча комісія не мала змоги дотриматись вимоги Закону про утворення територіальних виборчих округів на території кожного населеного пункту, який входить до складу міської громади. Окрім того, вимога частини 5 статті 17 про необхідність утворити виборчі округи на території кожного населеного пункту не дозволяє утворити виборчі округи з пропорційною кількістю виборців, наслідком чого є порушення принцу рівних виборів, оскільки через різну кількість виборців є різною вага мандату. А загалом округи різняться середньої кількістю – від 68 і до 216 осіб. Це занадто велика різниця.

Кількість кандидатів на посади голів об'єднаних громад
Кількість кандидатів на посади голів об'єднаних громад

Загалом  у перших виборах міських громад Тернопільської області, що відбудуться 28 жовтня, бере участь 16 політичних партій. Більш ніж половини з них – 9, зареєстрували кандидатів у депутати місцевих рад у всіх трьох міських громадах. у всіх ОТГ області на один депутатський мандат претендує приблизно 9 кандидатів. Найвища конкуренція у Зборівській і Хоростківській міських громадах, де на один мандат приблизно претендує 10 кандидатів. Найменше претендентів на один мандат у Саранчуківській сільській громаді – приблизно 3 кандидати. У Лановецькій міській громаді в середньому на один мандат претендує приблизно 8 кандидатів.

Представництво політичних партій у керівному складі ТВК Тернопільської області
Представництво політичних партій у керівному складі ТВК Тернопільської області

Територіальні виборчі комісії Тернопільської області відмовили в реєстрації чотирнадцяти кандидатам у депутати: Зборівська міська виборча комісія не зареєструвала дев’ять кандидатів у депутати, Лановецька міська виборча комісія - трьох кандидатів, а Хоростківська міська виборча комісія – двох. У трьох випадках звернулись в суд щодо незаконності таких рішень. Позови у суді задовольнили, так, як вагомих підстав позбавлення права реєстрації не було.

Ще два порушення виявили у агітаційній кампанії на Тернопільщині. Мова йде про розповсюдження матеріалів без вказаної інформації про замовника та установу, що здійснила друк. Також були порушення щодо терміну, відведеного для агітації.

- Ми нагадуємо, що поширення агітаційних матеріалів без зазначення інформації про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж тощо, порушує частину 2 ст. 56 ЗУ «Про місцеві вибори», - додає координаторка громадського спостереження за виборами у Тернопільській області Ольга Галушка. - А поява білборда до моменту реєстрації кандидата і відкриття рахунку виборчого фонду містить ознаки порушення вимоги ч.6 ст. 54 цього ж Закону, яка вимагає фінансування передвиборної агітації  суто за рахунок коштів в межах виборчого фонду.

Проміжні результати спостереження передвиборчого процесу також озвучать у переддень виборів.

Фото автора та Громадської мережі «ОПОРА»

 

Вибір читачів за тиждень

Відео