Оксана Бучко

На Громадський бюджет Тернополя найбільше заслуговують спортивні проекти

59391b411d940

Найбільше достойних проектів у Громадському бюджеті Тернополя-2018 – у спортивній галузі. Таких у списку допущених до голосування налічують 10. Також вгадали із сферою автори проектів комунального господарства та культури.

Нагадаємо, відбір пройшло 43 проекти, а "завернули" 22. Категорії проектів, які беруть участь у голосуванні, виглядають так:

Безпека та громадський порядок (0)

Енергозбереження (1)

Комунальне господарство  (7)

Культура (7)

Навколишнє середовище  (3)

Освіта  (3)

Охорона здоров'я (3)

Соціальний захист (2)

Спорт (10)

Телекомунікації, зв’язок та інформаційні технології (2)

Транспорт (1)

Інше (3)

1
1

Тернопіль бачать більш спортивним

Серед проектів спортивного спрямування пропонують облаштування нових спортивних майданчиків та вуличних тренажерів.

Спортивний майданчик хочуть відкрити на вул. Карпенка, де відпочиватимуть люди мінімум з п’яти будинків. Бюджет проекту – 162 390 грн.

Мультиспортивний майданчик для дітей та молоді «Чемпіон» пропонують відкрити на Східному масиві у дворі між будинками за адресою вул. Лесі Українки, 33 і Протасевича, 10. Такий проект автор оцінює у 1 000 000 грн.

Спортивний майданчик «Скеледром» хочуть створити, аби залучити дітей та молодь до розвитку туризму, скелелазіння, альпінізму. Також скелелазіння та ледолозіння хочуть розвивати у Тернополі як олімпійський вид спорту. Такий майданчик пропонують облаштувати на Дружбі. Розрахунок його бюджету - 999 080 грн.

Старий спортивний майданчик на проспекті Злуки, 23 пропонують реконструювати.  Автор наголошує на небезпечних умовах. Проект коштує 300 000 грн.

Локацію здорових людей із спортивним майданчиком та вуличними тренажерами пропонують облаштувати у відновленому сквері на вул. Лепкого. Це місце стало улюбленим та практично єдиним для відпочинку батьків з дітьми, людей похилого віку та загалом тернополян, які мешкають або проводять вільний час на масиві «Сонячний», пише автор проекту. Проте, для молоді та школярів на території скверу відсутнє обладнання для проведення дозвілля.  Ціна проекту - 147 363 грн.

Також за двома адресами пропонують встановити вуличні тренажери. В одному із проектів вказано адресу Злуки, 43, бюджет - 299 998 грн.  Інший проект із бюджетом 300 000 грн пропонує облаштувати вуличні тренажери у Пронятині. Там відсутній сучасний спортивний простір, де могли б проводити своє дозвілля діти та дорослі, пише автор в описі проекту.

Окрім того, пропонується розвивати у Тернополі картинг. Для створення клубу картингу потрібно 995 200 грн, йдеться у проекті. Пропонують створити і осередок Олімпійської боротьби UWW (United World Wrestling). Бюджет такого проекту - 279 000 грн.

2
2

Тернопіль бачать оновленим

Історичну спадщину вул. Камінної пропонують оновити за 857 500 грн. Автор цього проекту скаржиться, що із 1955 року взагалі не робився ремонт фасаду, який пошкоджений, ринви ржаві, вода тече по стінах і під фундамент, внаслідок чого будинок руйнується, а дашок при вході (1955) може впасти на громадянина, особливо зимою. В під'їздах не робиться ремонтів. Освітлення у під’їзді №1 по 9 не регулярне і не якісне. Двері старі у під’їзді, тому тепло виходить на вулицю.

Створити міні-парк на Дружбі пропонують за 984 425 грн. Більше гектара зелених насаджень між вулицями Юності та Орлика уже в наявності. Їх потрібно лише довести до пуття, облаштувати доріжки, освітлення, та простори для різних вікових груп.

На придбання спецобладнання для Ресурсного центру підтримки ОСББ з питань чистої енергії пропонують витратити 200 000 грн. Громадський міський туалет облаштувати за 933 100 грн. Реконструкцію спортивно – відпочинкового комплексу «Тарнава» провести за 1 млн грн. Реконструкцію прибудинкової території «Панський дворик» (від старовинної назви б-ру Т. Шевченка)- за 295 520 грн, а ремонт та реконструкцію комунального приміщення громадських організацій (вул. 15 квітня/3) – за 226 193 грн.

Окрім того, пропонують організувати  спеціальні паркувальні місця для туристичних автобусів у центральній частині міста – за 300 000 грн. А ще спорудити пам’ятник вчителю у центрі міста – за 999 800 грн.

3
3

Тернопіль бачать більш святковим та творчим

Громадський простір для відпочинку сімей та організації концертів, заходів, фестивалів та святкувань під відкритим небом пропонують облаштувати на «Козацькому острові». Саме там колись було популярне місце відпочинку сімей та проведення заходів. Проект коштує мільйон гривень.

Створити у місті сучасну кіномайстерню пропонують за 998 815 грн. Таким чином відбуватиметься промоція Тернополя та популяризація українського кіно, розвиток кіноіндустрії в місті, навчання креативних тернополян азів кіновиробництва та організації платформи комунікації кіномитців.

Вже традиційний для Тернополя «Мистецький фестиваль «Ї» знову претендує на кошти Громадського бюджету. Фестиваль «Ї» залучає в місто понад 1000 туристів зі всієї України. Протягом трьох днів тут презентують найсвіжіші літературні новинки, виступають найвідоміші музичні гурти, свої роботи демонструють найталановитіші художники та кінорежисери. Проект коштує 297 800 грн.

Центр молодіжного дозвілля пропонують створити для проведення освітніх, культурних, розвиваючих заходів. Центр молодіжного дозвілля буде доступний громадським організаціям, студентам та школярам. Також базу можна використовувати для групових та індивідуальних репетиторських занять, вивчення іноземних мов. Розмістити його пропонують на Дружбі. Проект коштує 994 015 грн.

Серед культурних проектів також є облаштування інтерактивного музею, в’язниці, кімнати тортур у Тернопільських підземеллях. Бюджет складає 300 000 грн.

Також пропонують оновити глядацький зал УД «ПЕРЕМОГА» за мільйон гривень, а ще - реставрувати історичний тролейбус «Škoda 9Tr» за 850 000 грн.

4
4

Тернопіль бачать більш дружнім до тварин

Проект «Котяча хата» за 297 000 грн має на меті прилаштування та догляд за бездомними котами. Також міні-притулки для тварин на масивах Східний та Сонячний на 5-7 собак пропонують облаштувати за 995 000 грн з Громадського бюджету.

5
5

У Тернополі хочуть більше дбати «особливих» людей

Для залу лікувальної фізкультури в Центрі реабілітації учасників бойових дій пропонують закупити спеціальне медичне обладнання за 898 000 грн.

Задля зручності пересування людей з особливими потребами хочуть купити спеціально об лаштоване авто, яке використовуватимуть, як соціальне таксі. Проект коштує 1 млн грн.

Для незахищених верств населення планують забезпечити збір необхідних речей шляхом встановлення 10 контейнерів на території церков у різних районах міста із подальшим сортуванням, пранням і розподілом для людей, яким необхідна допомога. Цей проект коштує  180 200 грн.

Віддавати голоси за проекти тернополяни можуть до 7 листопада на сайті pb.rada.te.ua та у ЦНАПі. Загальний кошторис Громадського бюджету на 2018 рік складає 9 млн. 400 тис. грн.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео