Оксана Бучко

Тернополянин розповів про напругу в місцях зародження християнства (фото)

10

Завершуючи 30-ку відвіданих країн, мандрівник із Тернополя Іван Онисько побував у Ізраїлі. Про місцевих жителів, які не крутять самостійно педалями велосипедів, про релігійний туризм та місця зародження християнства він розповів ТЕРЕНу за півгодини до чергового виїзду за кордон.

Ізраїль – країна,  яку часто відвідують українці, а особливо паломники. Багато наших громадян залишаються там на роботу. Вони відзначають гуманне ставлення місцевих жителів до працівників – з повагою і вдячністю.

- Я відвідав Рішон Ле Ціон поблизу Тель-Авіву, де працює моя мама, - розповідає Іван Онисько. – Добратись в Ізраїль досить легко, адже непотрібно візи. Проте, під час паспортного контролю треба довести, що ти дійсно їдеш на відпочинок. Бо багатьох завертають через сумніви. Дорога у лоукості обійдеться 100-200 доларів в обидві сторони. До прикладу, за тиждень до поїздки я замовив квиток за 100 доларів з Любліна.

Така країна для туриста стала 29-ою і запам’яталась йому електровелосипедами та високим рівнем англійської місцевих жителів. А ще в Ізраїлі багато людей займаються дрібним бізнесом, що у більшості випадків виходить вдало і приносить непогані прибутки, розповідає мандрівник.

- Усі їздять на електровелосипедах, - продовжує Іван. - А у громадському транспорті є таблички з попередженням «Не ставити ноги на сидіння». Отак люблять їздити місцеві жителі. Вони дуже добре говорять англійською. Ні в одній неангломовній країні я не чув такого рівня англійської в місцевого населення. А ще чути багато російської. Раніше йшла мова про прийняття її державною, але не вистачило два голоси.

Вузенькі вулички ізраїльського міста, повні паломницьких туристів, захоплюють іноземців. Відсутність зими, фініки посеред міста і багато вуличних котів – ще одна особливість прогулянок в країні. Та особливо туристів приваблюють в країні місця, де народився та жив Ісус. Там побудували величні храми і проводять екскурсії.

- Я не прихильник екскурсій, але в Ізраїлі їх часто замовляв, - пригадує Іван Онисько. - Єрусалим, Вифлиєм, Назарет, Самарія, річка Йордан – ці місця перевантажили комерцією. А ще відчувається напруга через скупчення різних релігій. У Єрусалимі в Храмі Воскресііння Христового, де напередодні Великодня самостійно запалюється благодатний вогонь, поділений для католиків, протенстантів та оточений арабськими районами. Невелика площа – і велике різноманіття віросповідань.

Сьогодні Іван Онисько поїхав в Німеччину працювати на передсвяткових ярмарках. Саме Німеччина була першою країною із списку відвіданих мандрівником.

- Тридцятої країни до Нового року уже не буде, - додає Іван Онисько. – Та й я не ставлю мети щодо кількості, бо тоді це була б своєрідна гонка. Я хотів досягати рівня задоволення від відкриття світу. І на даний час мені це вдається.

[caption id=«attachment_117729» align=«alignnone» width=«700»]

1
1

Йордан[/caption] [caption id=«attachment_117732» align=«alignnone» width=«700»]

4
4

Вид риби, яку їв Ісус. Сьогодні подають в ресторанах, як особливу страву для туристів[/caption] [caption id=«attachment_117737» align=«alignnone» width=«525»]

9
9

Храм Воскресіння Христового в Єрусалимі[/caption]

2
2

5
5

6
6

7
7

8
8

3
3

фото з архіву Івана Ониська

Вибір читачів за тиждень

Відео