Бережанський став та млин на ретро-світлинах

8

Під час 1-ї світової війни одним із важливих театрів воєнних дій була Галичина, в тому числі Тернопільщина, що призвело до великої руйнації краю.

Нажаль, інформації про млин дуже мало. Відомо із світлин, що в 1915 році (під час Першої світової війни) будівля була уже пошкоджена та пограбована. Можливо, млин був спалений, про це свідчать фото. Правий шлюз (у напрямі Тернопільської вулиці) силою своєї води крутив млин. Згодом, відбулась реконструкція шлюзу і було створено гідроелектростанцію. При зливі, вода крутила лопасті гідроелектростанції, яка забезпечувала струмом млин та район навколишніх вулиць. Млини у той час стають своєрідною базою для створення гідроелектростанцій, пишуть у facebook.

Що було з млином після 1918 року - невідомо. Лише у згадках про перебування 51-го піхотного полку у Бережанах (1920-1939 рр) ведеться мова, що полк брав участь у відновленні зруйнованого млина. На картах Бережан 1930 та 1941 років - шлюз ще існував. Історія замовчує деталі, але у 1977 році уже не було ні каналу, який постачав воду із ставу (із правої сторони) ні самого шлюзу. Дамба була досипана, а канал - заболочений. У 1996 році, було офіційно засновано ВАТ «Бережанську макаронну фабрику» («Макаронка») яка виконувала виробництво у будівлі колишнього млину. Саму ж фабрику у 2002 зустріло банкрутство і згодом вона припинила своє існування. Сам канал, по якому вона спускалась спадав у «Золоту Липу». Він все ще частково існує - зараз це заболочений рівець, який досі з'єднаний з річкою.

1
1

2
2

3
3

4
4

5
5

6
6

Вибір читачів за тиждень

Відео