Оксана Бучко

Призовників на Тернопільщині менше, ніж «ухилянтів»

28821814_1673786496024331_1404303036_o

На Тернопільщині під час весняного призову планують викликати 19 тис. 853 чоловіка. У межах міста призову підлягає 460 чоловік. У той же час по області 40 тис. призовників перебувають у розшуку.

Про це повідомили під час брифінгу про початок весняного призову в обласному військкоматі, який розпочали в Україні згідно указу Президента з 1 березня.

Підлягають призову громадяни від 20 до 27 років. Їх не направлятимуть на службу у зону АТО, наголошують у військкоматі.

- Черги у нас не стоять, - розповів міський комісар Микола Бойко. – Ми проводимо важку роботу, щоб долучити відповідний ресурс для строкової служби. А це хороша нагода навчитись добре захищати країну, не перебуваючи в зоні АТО. Слід пам’ятати, східного сусіда ми з карти не перенесемо. Потенційно, агресія зі Сходу може бути постійно.

Також призовників запевняють, що стан їхнього здоров’я максимально перевірять, аби не відправляти громадян із певними проблемами. Медичний огляд проводять терапевт, хірург, невропатолог, психіатр, окуліст, отоларинголог, стоматолог.

Призовники повинні прибути у військкомат через 10 днів від дати отримання повістки. Причиною неприбуття може бути стихійне лихо, хвороба чи смерть близьких. За ухиляння від призову притягають до адміністративної відповідальності. Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань» передбачає збільшення штрафів за дане порушення – від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (510-850 грн) до 100-200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700 – 3400 грн) у разі повторного вчинення порушення протягом року.

- На даний час у Тернополі притягнули до відповідальності «ухилянтів» на суму 25 тис. грн, - зауважив т.в.о. військового комісара обласного військкомату Олександр Скумбрій. – Списки цих призовників ми подаємо у поліцію. Рейдів у нічний час не проводимо. Виявити призовників можуть і патрульні поліцейські, зупиняючи водіїв під час руху. 

При призові на строкову військову службу виплачують 3,5 тис. грн. Військовослужбовці перебувають на повному утриманні держави. Також отримують 250 гри в місяць на власні потреби. За призовниками зберігають робоче місце, право продовжити навчання. Після проходження служби держава сприятиме військовослужбовцям у пошуку роботи чи влаштуванні на навчання.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео