Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: значення назв популярних вершин Карпат

Pohod-v-gory-na-Petros-chernogora-10

Піп Іван, Говерла, Петрос – відвідати ці гори мріють щороку багато тернополян. Та мало хто знає про те, хто і чому назвали вершини Карпат саме так.

Версії походження назв досліджували на svalyavanews.in.ua.

Говерла – найвища вершина Українських Карпат і взагалі – найвища гора України (2061 м). Знаходиться на межі Івано-Франківської та Закарпатської області в межах охоронної зони Карпатського заповідника.

Більшість вчених XX ст. говорять про походження назви від румунського howiirla – «важке для сходження підвищення; важкодоступна гора», яке не збереглося в літературний мові й не знаходить надійного підтвердження в румунських, як і словацьких, діалектах. В останніх працях О. М. Трубачова, Ю. О. Карпенка, О. І. Іліаді та інших пояснюють назву гори як «окутана, огорнена» (хмарами, туманом).

Сусід Говерли – Петрос (2020 м) є важчим для сходження. Він отримав свою назву від румунського слова pietros – «кам’янистий, скелястий», яке проникло з давньогрецької мови.

Доволі багато гіпотез походження назви найвищої вершини (1936 м) Мармароського масиву на кордоні України і Румунії та одної з найвищих вершин Українських Карпат Чорногорського масиву (2028 м), які мають ідентичну назву – Піп Іван. До речі, ще кілька гір носять аналогічну назву. Є припущення, що сполучення слів відбулося за зовнішньою подібністю об’єктів до копиці снопів у формі кладки-попа.

Ще одна версія – походження від румунського слова роріnа - «вершина, більш висока від інших підвищень в одній місцевості».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео