Шляховики розпочали підготовку до ремонту дороги в Бережанах

viber image

Спеціалісти Служби автомобільних доріг у Тернопільській області розпочинають роботу над проектом ремонту ділянки автомобільної дороги М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка у місті Бережани. Вона має стратегічне значення для України, адже з'єднує найкоротшим шляхом Тернопільську область з центральною і східною Україною та з туристичним Прикарпаттям і Закарпаттям. По ній здійснюються міждержавні, внутрішньодержавні та місцеві перевезення вантажів і туристів.

Втім, міжнародна траса у Бережанах – не подарунок для її мешканців. Старовинне місто розташоване на території з дуже пересічною місцевістю, у процесі історичного розвитку система доріг і вулиць формувалася з огляду на доцільність. Тому більшість вулиць мають вузьку проїжджу частину, круті повороти та значні підйоми і спуски. Часто через це виникають затори, а вібрації завдають шкоди комунікаціям міста та будівлям.

Ще одним головним болем бережанців є перевантажені фури. Через них на дорозі М-12 у межах міста утворилися напливи на покритті, котрі швидко перетворилися в ями. Втім, руйнування траси у Бережанах могло би не бути таким масштабним, якби у місті не прокладали комунікації впоперек неї. Минулого року комісія шляховиків нарахувала понад 30 переходів комунікацій через дорогу М-12. Усюди  покриття провалилося через недбале засипання.

 - Бережани гостро потребують об’їзної дороги. Вона дозволить звільнити старовинне місто від потоку транспорту, зменшити кількість ДТП, тощо. Перша черга побудована, а це 3,9 км, готова. На жаль, коштів на будівництво другої черги обходу Бережан зараз немає. Найоптимальніше тепер – провести капітальний ремонт траси М-12 в межах міста. Це буде комплексним рішенням одразу низки проблем: заміняться старі комунікації, основа дороги та покриття, – коментує начальник Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Богдан Юлик.

Оновлення на дорогу в Бережанах чекає у 2018 році. Служба автомобільних доріг днями відправила своїх спеціалістів  проводити  заміри для проектно-кошторисної документації . До кінця року шляховики планують замінити комунікації, укласти нову основу дороги та покриття на 3,35 кілометра.

 - На ремонт траси ми спрямуємо кошти від митного експерименту, котрі не були використані минулого року, та отримані цьогоріч. Виготовлення проектно-коштористої документації та заміну комунікацій оплатить Бережанська міська рада, – зазначив Богдан Юлик.

Вибір читачів за тиждень

Відео