Віра Олександрович

Дві школи у Тернополі носитимуть імена Героїв АТО (фото)

Школа_26

Присвоїти ім’я загиблого Героя АТО Дмитра Заплітного Тернопільській школі №26 хочуть на сесії міської ради. Це питання – серед основних у порядку денному засідання, запланованого на п’ятницю, 20 квітня.

Нагадаємо, із пропозицією присвоїти навчальному закладу ім’я загиблого під Дебальцевим випускника виступили педагогічний колектив, учні, а також однокласники загиблого Героя АТО і  батьки нинішніх школярів (докладно про цю школу читайте у Довідці – прим.). Із цього приводу у Тернополі відбулося широке громадське обговорення.

Варто зауважити, що Дмитро Іванович Заплітний народився 8 червня 1983 року у с. Забойки Тернопільського району. До першого класу школи №26 він пішов у 1990 р. Навчався там до закінчення 9-го класу. Згодом закінчив Тернопільське вище професійне училище №4 ім. Михайла Паращука за спеціальністю «Столяр із виготовлення художніх виробів з деревини». Займався греко-римською боротьбою.

Заплітний_Дмитро_Іванович
Заплітний_Дмитро_Іванович

Нашого земляка зачислили у 128-му гірськопіхотну бригаду 2 серпня 2014 р. Він відразу поїхав воювати на схід України і постійно  перебував в епіцентрі гарячих подій. Загинув молодший сержант 28 січня 2015 року, під час артобстрілу під Дебальцевим Донецької області. Поховали Дмитра Заплітного 4 лютого у селі Забойки, звідки родом його батьки. Указом Президента України від 23 травня того ж року нашого земляка нагородили орденом за мужність ІІІ-го ступеня (посмертно). Уже 21 вересня 2015 р. під час лінійки-реквієму на фасаді школи №26 урочисто відкрили меморіальну дошку у пам’ять про бійця.

Що цікаво, Дмитро був найстаршим у багатодітній сім'ї, повідомляє «Вікіпедія». Дуже багато часу він проводив із молодшим братом Павлом і двоюрідними Тарасом, Павлом та Василем, які були для нього, наче рідні. Любив хлопець і свою молодшу сестру Оксану. Одруженим не був. «Почесним громадянином Тернополя» його визнали у 2015-му — за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлений у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України.

До речі, того ж дня Комунальному закладу Тернопільської міської ради «Комплексній дитячо-юнацькій спортивній школі №2» планують присвоїти ім’я іншого героя АТО - Юрія Горайського. Із пропозицією так вчинити свого часу виступили волонтери «Самооборони Майдану Тернопільщини» (про це читайте ТУТ прим.).

Фото із відкритих джерел і сайту 26.school-info.te.ua

Школа_карта
Школа_карта

Школа1
Школа1

Школа2
Школа2

Довідка. Тернопільську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №26 відкрили у вересні 1989 р.. Вона розрахована на 1728 учнів (дві зміни). Це - перша у Тернополі школа, біля якої замайорів жовто-блакитний прапор незалежної України. Директорами у різні роки були: 1989-1996 – Петро Наконечний; 1996-2001 – Сергій Сук; 2001-2010 – Наталя Крушельницька; Із 2010 року – Галина Нірода. У 2015-2016 навчальному році у школі навчалося 725 учнів у 26-ти класах. Адреса закладу: бульвар Пантелеймона Куліша, 9.

Вибір читачів за тиждень

Відео