Орест Сарматський

Олігарх-втікач з Тернопільщини має найдорожчу віллу у Німеччині

43107697_303

Власником найдорожчої вілли Німеччини є українець, який переховується від кредиторів і правоохоронних органів.

Про це пише Deutsche Welle з посиланням на дані власного розслідування.

- Купуючи у червні 2010 року земельну ділянку у мальовничому альпійському містечку Гарміш-Партенкірхен площею у 3,7 тис кв м, юний син галицького агробарона мав великі плани. Тут мав постати палац його мрії. 3,3 млн євро заплатив за землю 28-річний багатій, – пишуть журналісти.

За їхніми даними, ім’я власника міститься в угоді про купівлю землі. Чоловіка звати Микола Гута. Наприкінці 2010 року, невдовзі після купівлі землі у Гарміші, Микола Гута перебрав керівництво агрохолдингу «Мрія», створеного його батьком Іваном. У 2011 році він «вийшов на міжнародні ринки капіталу». Попит на випущені агрохолдингом облігації був високий, до 2013 року Гуті вдалося залучити 600 млн дол.

У 2011 році земельний банк холдингу сягнув близько 300 тис га.

«Щоб обробляти такі площі, потрібна була величезна кількість техніки. У цьому побачили шанс заробити й німецькі виробники тракторів та комбайнів. За підтримки уряду Німеччини, який надавав кредитні гарантії, німецькі банки видали кредити на закупівлю техніки й обладнання на загальну суму в 75 млн євро», – стверджують журналісти.

За їхніми словами, влітку 2014 року холдинг оголосив про дефолт, «Мрія» не змогла обслуговувати борг у 1,3 млрд дол.

Коли кредитори у терміновому порядку взяли підприємство під контроль, випливла правда про багатомільйонні махінації.

- Земля – лише в оренді. Навіть трактори й комбайни разом з колишнім менеджментом зникли в невідомому напрямку ще до того, як нові керівники холдингу стали до роботи. Микола Гута з сім’єю, як вдалося з’ясувати DW, невдовзі після оголошення дефолту виїхав до Швейцарії, де проживає у кантоні Обвальден. В Україні проти нього відкрита кримінальна справа за підозрою у шахрайстві в особливо великих розмірах, йому загрожує тривале тюремне ув’язнення, – зазначили в Deutsche Welle.

За інформацією кредиторів, Гута незаконно вивів з холдингу більше 200 млн дол, зокрема, імовірно, частину грошей, залучених на біржі у Франкфурті.

За даними журналістів, Villa Glory від осені 2017 року належить дружині Миколи Гути Вікторії. Вона є власницею нерухомості через кіпрську фірму Zapatoustra Holdings Limited.

DW повідомляє, що Микола Гута програв суди щодо екстрадиції до України і отримав від Швейцарії відмову в притулку. Невдовзі Федеральний адміністративний суд країни має винести остаточне рішення щодо надання притулку Миколі Гуті. У разі відмови він буде переданий правоохоронним органам України.

На тлі цих подій Гути продають свою віллу в Гарміші. Журналісти припускають, що власники можуть поспішати – нещодавно ціну знизили з 18 до 13 млн євро.

43107713_401
43107713_401

43318758_401
43318758_401

Фото - Deutsche Welle

Вибір читачів за тиждень

Відео