Віра Олександрович

Без економії Тернопільщина так і сидітиме по вуха у боргах

Основне

Борги, борги, борги… На прикладі цифр, що характеризують стан житлово-комунального господарства Тернопільщини, можна робити лише невтішні висновки. Як мінімум варто втілювати заходи з економії енергоресурсів.

Підсумки роботи господарського комплексу і соціальної інфраструктури області в осінньо-зимовий період 2017/2018 рр. на колегії обласної держадміністрації підбив начальник управління житлово-комунального господарства і енергозбереження ТОДА Дмитро Пастернак. Принагідно він окреслив і завдання із підготовки до роботи в осінньо-зимовий період 2018/2019 рр., акцентуючи на потребі економії енергоресурсів.

Пастернак
Пастернак

- Опалювальний сезон в області проходив стабільно, без порушень подачі теплоносія і надзвичайних ситуацій, - каже він. - Працювало 1310 котелень і паливних, у тому числі: 74 - комунальних і 1236 – відомчих. Вони опалювали 772 житлових будинки, 63 заклади охорони здоров’я, 758 шкіл і 480 дитсадків.

Незважаючи на заборгованість споживачів зривів не було

Котельні на Тернопіллі, до речі, працюють як на традиційних так і на нетрадиційних видах палива, а саме: 400 – на газу; 328 – на вугіллі; 190 – на електриці; 333 – на деревному паливі, а 59 – на інших альтернативних видах палива. Причому у 2018 році передбачили переведення на опалення альтернативними видами палива ще 35 котелень бюджетної сфери.

- Незважаючи на заборгованість мешканців житлових будинків та інших споживачів, стійку і безаварійну роботу об’єктів теплопостачання забезпечити вдалося, - наголошує пан Пастернак.

Загальна заборгованість споживачів області за використаний природний газ 1 квітня 2018 р. (із врахуванням боргів минулих років) склала 1,7 млрд грн. Цього року її вдалося зменшити лише на 29,6 тис. грн.

- Населення боргує 246,2 млн грн, - констатує Дмитро Пастернак. - Бюджетні установи та організації, що фінансуються із місцевого бюджету - 15,4 млн грн. Заборгованість підприємств комунальної теплоенергетики області за спожитий природний газ (із врахуванням боргів минулих років) 10 квітня становила 409,9 млн грн.

Виявилося, що над КП ТМ ТМР «Тернопільміськтеплокомуненерго» висить борг 378,6 млн грн, а над КП ТМ ТОР «Тернопільтеплокомуненерго» – 31,3 млн грн.

- Заборгованість споживачів за спожиту теплову енергію зросла на 147,8 млн грн і 1 квітня сягнула 195,5 млн грн, - додає він. – Причому населення винне 85,7 млн грн.

Заборгованість за спожиту електроенергію підприємств водопровідно-каналізаційного господарства на початку квітня становила 6,6 млн грн.

- За оперативними даними, заборгованість із різниці у тарифах комунальних підприємств області становить 216,1 млн грн, у тому числі: теплопостачальні підприємства винні 207,5 млн грн, а водопровідно-каналізаційні – 8,6 млн грн.

На вузли комерційного обліку води потрібно 60 мільйонів

Комуналка
Комуналка

З метою зменшення споживання енергоносіїв в області провели інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо дії Урядової програми «теплих кредитів». Так, у 2017 році загалом надали 3 426 кредитів на суму 75,2 млн грн.

- Проте участь ОСББ у цій програмі ще дуже низька, - визнає чиновник. - Лише 14 ОСББ оформили кредити на суму 900 тис. грн. Натомість скористалися вищезазначеною програмою в області 10,6 тис. (2,8 %) домогосподарств.

Найкращі показники мають: Чортківський (804 кредити), Кременецький (793), Борщівський (715) райони. Найменше видали кредитів у: Шумському (131) і Бережанському районі (125).

- В області діють також місцеві програми з підтримки населення із проведення заходів з енергозбереження у будинках на умовах співфінансування, - додає чиновник. – Прийняли такі у Заліщицькому районі, у містах Бучач, Кременець, Збараж, Чортків, Теребовля, Тернопіль, а також у селищах Велика Березовиця, Козова і Заводське. Відшкодована сума із місцевих бюджетів становить 5,9 млн грн.

Втім, економити можна й іншим чином. Але для цього потрібне відповідне оснащення. Так, необхідна сума коштів на встановлення вузлів комерційного обліку води у житлових будинках становить близько 60 млн грн. Добре, що рівень оснащеності засобами обліку тепла у 2017 році зріс на 7,7 %.

Окрім того, під час колегії ОДА піднімали низку гострих питань – читайте ТУТ і ТУТ.

Фото автора, а також із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео