Набрав чинності закон, який стосується дітей Тернопільщини

фото 1.2_1024x682

Відтепер правила щодо захисту дітей Тернопільської області будуть ґрунтуватися на «Національному плані дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини». Кабінет Міністрів України затвердив таку Державну соціальну програму 30 травня 2018 року, дія програми триватиме до 2021 року. Саме тому батькам та парам, які планують народити дитину, варто ознайомитися із новими правилами захисту дітей, які будуть практикуватися у державі.

Про це повідомили на офіційному сайті Урядового порталу.

Нагадаємо, ще у 1991 році Україна, ратифікувавши Конвенцію ООН про права дитини, взяла на себе відповідні зобов’язання, на основі яких у 2016 році в Україні ухвалили Закон «Про Загальнодержавну програму «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини». Проте, дія програми завершилася і виникла потреба розробити нову програму.

- У минулі роки також діяла відповідна програма, але вона була реалізована у вигляді Закону України, що вимагало щорічного затвердження плану заходів до його виконання. Проаналізувавши питання формування щорічних планів ми вийшли з ініціативою створити один багаторічний план, який буде визначати трендові зміни у питаннях захисту прав дітей та забезпечення реалізації Конвенції ООН, - заявила заступник Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна.

Досягнення мети - удосконалити державну політику забезпечення та захисту прав дітей - здійснюється за допомогою реформування систем забезпечення прав дітей, забезпечення партнерських відносин між органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та територіальними громадами.

Відтак, однією із ініціатив Міністерства соціальної політики стало забезпечення кожної новонародженої дитини одноразовою натуральною допомогою – «Пакунок малюка»: необхідні речі для перших місяців життя немовляти. Такий «Пакунок» буде додатком до вже існуючих виплат. До слова, «Пакунок малюка» є поширеною практикою у інших країнах світу.

Ще одна ініціатива – запровадження «Муніципальної няні». Механізм такої програми простий: батьки наймають няню офіційно, самі обирають спеціаліста та вказують на умови роботи, а на кінець року батькам буде відшкодовано за кожен місяць роботи няні суму в розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років. Фінансування такої послуги догляду за дитиною до 3 років буде запроваджено у січні 2019 року.

Забезпечення раціонального використання ресурсів Програми буде базуватися на поєднанні 8 пріоритетів.

Реалізуватиметься програма коштом державного та місцевих бюджетів, передбачених на фінансування відповідних сфер і галузей. Виконавцями програми є органи місцевого самоврядування, виконавчої влади, громадські та інші недержавні організації, міжнародні фонди, пише Урядовий портал.

Джерело: Урядовий портал

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео