Тустань - казкова фортеця з неймовірними краєвидами (фото, відео)

8577_800x600_uritskie-skalyi

Тустань офіційно визнано одним із семи чудес України. Це то місце, яке зобов'язаний відвідати кожен. Унікальністю середньовічної фортеці є не лише її багатовікова історія, але й місцезнаходження.

Фортеця-град являє собою унікальний скельний комплекс, що розташований у Львівській області поблизу села Урич, що в Сколівському районі. До речі, аналога фортеці немає у всій Європі.

30b57f5-zapovidnyk-tustan
30b57f5-zapovidnyk-tustan

Історія Тустані тягнеться ще з ІХ століття, коли сучасні землі заселяли племена хорватів. Їх перші поселення з'явилися ще наприкінці Х століття, а вже в середині ХІІ місцевість разом з кількома великими містами приєднали до Перемиського князівства.

Перша писемна згадка про Тустань датується 1340 роком. Її зробив польський хроніст Янк з Чарнковаб.

Впродовж багатьох віків змінювалися й власники фортеці. Проте з XVI століття місцевість почала занепадати. Історики виділяють кілька причин цьому:

  1. Економічна: у XVI ст. країни Центральної Європи розробляють власні поклади солі, а тому відпадає потреба її вивозу з Галичини. Тустань втрачає роль митниці.
  2. Політична: у зв'язку зі стабілізацією політичних взаємин Польщі та Угорщини і просуванням польських кордонів на схід, Тустань перестає відігравати роль прикордонної оборонної фортеці;
  3. Військова: зміни у військовій техніці й, відповідно, у військовій тактиці, призвели до втрати оборонного значення замку.

28e97fc-zapovidnyk-tustan
28e97fc-zapovidnyk-tustan

Сьогодні фортеця вражає туристів своєю незвичною архітектурою та краєвидами, які відкриваються з її вершин. Потужні оборонні стіни, якими є самі скелі, найкращі зразки середньовічного деревобудівництва, наскельний комплекс і багато іншого - ось що чекає любителів активного відпочинку.

Окрім цього саме у Тустані влітку відбувається щорічний фестиваль з однойменною назвою Ту Стань. Цього року дійство проведуть 3-5 серпня.

skeli
skeli

З Тернополя до Тустані можна добратися кількома шляхами. Автобусом чи поїздом до Львова або Стрия. А вже звідти міжміським маршрутним таксі до самого Тустаня. В обох випадках дорога триватиме більш ніж чотири години.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«158562,158565,158567,158568,158569,158570,158571,158572,158574»] Фото та відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео