Дерибан землі на Тернопільщині: помилка, яка тягне на кримінал (відео)

35102543_649227858756949_4470248218474577920_n

Як уже повідомляв «Терен», на Тернопільщині розгорівся земельний скандал, у Малому Ходачкові, що під Тернополем. Місцеві жителі запевняють, сільський голова незаконно роздає землі, у той час як сам посадовець це спростовує.

Жителі Малого Ходачкова уже звернулися у поліцію, де на сільського голову Володимира Березу відкрили кримінальну справу. Після цього, вони завітали в Головне управління Держгеокадастру, аби таки розібратися хто, чому та за яких умов «роздерибанив» землю. Разом із людьми до установи завітав і сільський голова та землевпорядник.

Проте нормального діалогу між представниками управління держгеокадастру, жителями Ходачкова та сільським головою так і не вийшло.

- Чому наші городи відали одній людині? Чому коли ми сплачували податки, у нас забрали землі? Ми ж жодної відмови не писали... – запитала сільська громада у Володимира Берези.

- Десь у свій час люди байдуже поставилися до своїх городів. От на жаль бувають в селі такі ситуації: помирає, а запис в земельній книзі залишається за ним, і відповідно, якщо людина бачить, що город не обробляється, і бере його в користування, так зване самозахоплення. Тоді інша людина приходить, наприклад, отримати земельну ділянку, і якщо взяти по документах, то ця земельна ділянка вільна. Тому і виникають конфлікти, - зазначає Володимир Береза.

Проте люди ще більше розізлилися, адже майже всі із тих, у кого позабирали городи, ще живі.

- А мій батько? Він ще живий! Ви вже вирішили його поховати? - обурилася жителька с. Малий Ходачків Світлана Гуменна.

Наразі представник Держгеокадастру запропонував сільському голові та жителям Ходачкова от що:

- Людям запропоновано, що сільський голова разом із землевпорядником сільської ради підготує пакети документів по тих людях, які мають в користуванні городи. Сільський голова та землевпорядник пообіцяли, що такі документи зроблять, з якими люди можуть подати документи до нас і ми підготуємо документи для передачі цих ділянок у власність. Щодо тих, які померли, і у них є спадкоємці. То голова сільради та землевпорядник теж мають підгодувати відповідні документи, адже процедура по таких людях є окрема. Питання зараз за сільською радою, де людям мають видати документи для отримання землі, - пояснив перший заступник начальника Головного управління Держгеокадастру в області Віктор Білецький.

[embed]https://youtu.be/RqlRminajKI[/embed] [embed]https://youtu.be/RsMRFwmIvqI[/embed] [embed]https://youtu.be/5QLfciUx7RQ[/embed]

Окрім того, у людей виникло чимало інших претензій до сільського голови та землевпрорядниці. При тому, у більшості випадків жоден із представників влади не зміг дати конструктивну відповідь на поставленні запитання, постійно повторюючи: «ми всі можемо зробити помилку, ми всі люди». Однак  така помилка тягне на цілий кримінал.

Фото, відео автора 

Вибір читачів за тиждень

Відео