Віра Олександрович

Для «Музею національно-визвольної боротьби» на Тернопільщині шукатимуть хорошого господаря (фото, відео)

Звернення громадських організацій щодо створення «Музею національно-визвольної боротьби» у селі Бишки Козівського району одностайно підтримали обласні депутати на сесії 17 липня. Проте зробили політики це з одним суттєвим уточненням.

Так, об’єкт спільної власності громад сіл, селищ, міст Тернопільської області дійсно є у планах влади. Але ця установа обов’язково повинна об’єднати усі місця вшанування героїв національно-визвольної боротьби, що є на Тернопіллі. Тож і її юридична адреса не обов’язково має бути на Козівщині.

Президія2
Президія2

- По суті, ми створюємо нову комунальну установу. І маємо таке бачення: всі об’єкти, які є в області, підпорядкувати цій установі, - пояснює голова обласної ради Віктор Овчарук. – Але її можна створити на базі у Бишках чи в Антонівцях або навіть у Тернополі. Це є наміри, пропозиції, а вже де буде їхня юридична адреса – напрацюють. Проте це – хороша ідея!

Усі об’єкти, що зберігають пам'ять про героїв національно-визвольної боротьби різних часів, мають нарешті отримати господаря, аби належно розпоряджатися виділеними фінансами. Такої думки – голова обласної держадміністрації Степан Барна.

- Фінансування має бути не лише на зарплати, а й на капітальні та поточні видатки, пов’язані з утриманням цих місць. Адже ми мільйони витрачаємо на проведення заходів, а потім про це забуваємо, - додає він. – Звісно ж, треба ретельно поставитися до обрання керівника цієї установи.

На цьому особливий акцент зробив і гуманітарний заступник голови облради Любомир Крупа.

- Такий музей потрібний, адже тоді буде системність і координованість, - вважає він. – І керувати таким об’єктом має як мінімум кандидат наук, який спеціалізується на темі національно-визвольних змагань. І звичайно, моральні якості теж мають бути відповідними. Адже це не є політика. Це - наука, наш престиж…

Відповідним управлінням і відділам обласної держадміністрації уже доручити розробити і подати у місячний термін пропозиції щодо створення «Музею національно-визвольної боротьби», проект статуту цього закладу та інформацію про потенційні джерела його фінансування. Останнє планують врахувати при формуванні бюджету краю на 2019 рік.

Депутати3
Депутати3

Нагадаємо, під час сесії депутати розглянули 5 питань – читайте про це ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео