Орест Сарматський

Одіозний пам’ятник у Тернополі тріщить, жахаючи пішоходів (фото)

Нові тріщини зявилися на постаменті пам’ятника  полеглим у Другій світовій війні льотчикам.

– Ви подивіться, як тріщина! Я ж тут кожного ранку йду на прогулянку із своїм песиком, то бачу, як той бетон тріщить на очах, просто страшно йти поруч, – каже жінка поважного віку, вказуючи на літак, встановлений на постаменті біля входу у парк «Національного Відродження».

IMG_5233 (Copy)
IMG_5233 (Copy)

– Я пам’ятаю, як його встановлювали, – додає чоловік, що теж зупинився біля пам’ятника. Ми тут якраз на «Східному» мешкаємо, то десь на початку 70-х купу техніки сюди звезли, тягач довгий приїхав, кран «Кіровець» піднімав той літак. Я на це дивився. А старші люди ще тоді казали, що то небезпечна затія. Бетон, металеві шини, воно ж все колись мусить проіржавіти, то й тепер, видно такий час нині й настав, – махнув рукою пенсіонер, поволі спускаючись сходами до парку.

Поважну пані песик шарпає за натягнутий поводок.

– Може бути біда, я вам точно кажу, нехай би вже щось із цим всім зробили, а то тільки балачки одні – знімати чи не знімати, чекають, коли сам впаде й біди наробить, – кидає репліку жінка і йде до пішохідного переходу.

Придивляюся до постаменту. Дійсно, видно велику, десь до півметра тріщину в бетонній основі, на якій встановлено літак. Поруч – ще менші тріщини, біля підніжжя монументу – шматки штукатурки…У хвості літака, де колись була підсвітка, стирчать відірвані частини оргскла, можна розгледіти й іржаву арматуру.

IMG_5228 (Copy)
IMG_5228 (Copy)

Видно з усього, монумент, навколо якого свого часу точилося стільки розмов, таки доживає свого віку. Тільки б воно, оте «доживання», не забрало життя інших, які, напевно, розуміючи потенційну небезпеку, обережно обходять монумент з післявоєнним літаком,  що мав би нагадувати про Другу світову війну…

Фото  автора

Вибір читачів за тиждень

Відео