Намісник Почаївської лаври зробив гучну заяву і запропонував об’єднати церкву з державою

лавра

Шокуючу заяву, на котру складно реагувати та однозначно оцінити, оприлюднив намісник Свято-Успенської Почаївської лаври Володимир на сайті обителі. Звертаючись до вірян, він зазначив, що «внуки Леніна грозять розправою», щоправда не уточнив кому і чому саме. Окрім молитовної та моральної підтримки Володимир просить й фізичної присутності.

Окрім цього намісник лаври зазначає у зверненні, що «нам доведеться щось пережити», але про конкретну загрозу чи погрози не йдеться.

«Кому не байдужа доля Почаївської Свято-Успенської Лаври, нашої православної української святині, і не тільки української, а всесвітньої святині, будьмо готові, щоб її захистити. Додатково ми постараємося Вас проінформувати, коли приїхати…», – йдеться у заяві.

Окремо Володимир висловився й щодо Томосу для України і зазначив, що УПЦ МП уже отримала свій «томос» – грамоту від російського патріарха Олексія ІІ.

«Що стосується «томосу», будьмо уважні, щоб не завели нас в оману. Наша Українська Православна Церква має канонічний статус, визначений Томосом від 29 жовтня 1990 року від Матері Церкви. Наша Українська Православна Церква отримала Томос в 1990 році. Про це свідчить грамота Патріарха Олексія ІІ від 27.10.1990 р.: «через настоящую Грамоту нашу силою Всесвятого и Животворящего Духа быть отныне Православной Украинской Церкви независимой и самостоятельной в своем управлении…».

Насамкінець намісник Почаївської лаври запропонував об’єднати церкву з державою та примусово (всупереч Конституції – авт.) викладати у навчальних закладах Закон Божий.

«Відмініть декрет Леніна, з’єднайте Церкву з державою, заведіть, щоб в школах і в інших навчальних закладах викладався Закон Божий. Дайте канал для трансляції Богослужінь…».

У підсумку свого звернення Володимир звинуватив прибічників помісної української церкви у заздрості та бажанні зруйнувати храми лаври.

«Деяких заїдає заздрість, що сяють купола на храмах, і це ще треба зруйнувати» – припускає намісник.

Нагадаємо, що ситуація у Почаївській лаврі стала напруженішою після початку АТО. Святиня в оренді УПЦ МП до 2052, сьогодні люди у Почаєві з острахом чекають тривожного дзвону.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео