Оксана Бучко

Docudays UA-2018 продовжили у Тернополі показом одного з кращих повнометражних фільмів

43025690_1785528798237091_9150101509692719104_n

Фільм австрійського режисера Рут Казерер «Ґвендолін» показали у тернопільській галереї «Бункермуз» 12 жовтня. Так продовжили фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA-2018, який мандруватиме Тернопільщиною до грудня.

«Ґвендолін» у 2017 році отримав нагороду за найкращий повнометражний фільм на Viennale.

- Це документальне кіно про австрійську жінку Ґвендолін – високоосвіченого антрополога на пенсії, - розповідає після перегляду волонтерка Корпусу Миру Мері Фазано. - Згодом ми бачимо, що Ґвендолін має паралізовану праву сторону. Здається, вона б мала бути старою та слабкою. Але цей фільм про таку героїню. Жінка готується до міжнародних змагань з важкої атлетики, на яких здобуває свій третій титул. Ми бачимо силу і цілеспрямованість через  незмірне бажання тренуватись.  Неважливо, що невеликий похмурий спортзал чи незначна аудиторію для виступу. У фільмі аматори і професійні спортсмени не шукали слави, але особистого задоволення від боротьби, яка добре зіграна.

Довідково:

Рут Казерер вивчала скульптуру в Академії образотворчих мистецтв у Відні. Вона отримала численні гранти на свою роботу в якості художниці від Австрійської ради мистецтв, у тому числі резиденції в Лондоні, Чикаґо, Нью-Йорку, Парижі та Пекіні. Разом із колегою Альмут Рінк заново відкрила покинутий кінотеатр у Гайтцендорфі в Нижній Австрії. Після цього вони видали книжку «Не місце для кінотеатру» (2006, Czernin Verlag). З 2002 до 2008 Рут мешкала в Чикаґо і Нью-Йорку, де створила свій перший повнометражний документальний фільм «Міцні горішки» про двох боксерок і одну каскадерку. Зараз живе у Відні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео